A Fidesz a szegények, nem a szegénység ellen harcol

HírKlikk 2019. október 5. 18:35 2019. okt. 5. 18:35

A lakótelepek rendbetételét, a lakhatási problémák megoldását, jobb egészségügyi ellátást, a Római-parti mobilgát ügyének megnyugtató rendezését és a HÉV-vonal zajmentesítését tervezi Dr. Kiss László, a főváros III. kerületének ellenzéki polgármesterjelöltje, aki büszke arra, hogy az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum által alkotott ellenzéki csapat tagja.

Ez egy szerencsés kerület?

A III. kerület kiváló adottságokkal rendelkezik, de évek óta fideszes vezetése van, ez pedig egyáltalán nem tekinthető szerencsének.

Pedig turisztikailag vonzó, számos nevezetessége van: az aquincumi romok, a Herkules-villa, van saját sport- és zenei egyesülete, ott a Sziget, és az oktatása is elég jó…

Az oktatásra rányomja a bélyegét az államosítás, és hatalmas csapás volt a kerületi kulturális életre, hogy a kormány megszüntette a Hadrianus-palota romjainak a védettségét, pedig az UNESCO Világörökségi listájára kerülhetett volna.

Itt megállt az idő, pedig meg kell nézni, hogy például Duna másik oldalán lévő XIII. kerületben milyen fejlődés indult cégek és munkahelyek odatelepülésében és ipari, környezeti rehabilitációban.

Bár a panelfejlesztés uniós forrásból sok esetben megtörtént, Békásmegyeren sok ház vár még erre. Nagyon fontosnak tartjuk a panelházak akadálymentesítését rámpák vagy belső korlátok építésével. Fontos, hogy ezt a rehabilitációs segítséget a régi téglaházakban, például a Kísérleti lakótelepen élők is megkapják. Aggasztó a több mint százéves Gázgyári lakótelep műemléki állagú tömbjének folyamatos romlása. A Főváros ennek az épületegyüttesnek borzasztóan rossz gazdája.

Hangsúlyos eleme a programjuknak a bérlakásépítés. Miért nem épültek bérlakások itt eddig?

Mert a Fidesz a szegények, nem pedig a szegénység ellen harcol. Mi ebben mindenképpen változást fogunk hozni. Az önkormányzatnak nyitni kell a fiatal családok felé, akik források híján nem tudják közös életüket megkezdeni.

De változtatunk a jelenlegi bérlakáspályázati rendszeren is, hogy átlátható módon történjen a bérlakások odaítélése és mindenki pontosan tudja azt, hogy milyen módon és hogyan kaphat bérlakást. Nyilvánosságra hoznánk a kerület bérlakáskataszterét, hogy mindenki lássa, milyen szabad bérlakásállománnyal rendelkezünk, és mit újítunk éppen fel. Azt szeretném, hogy ne csak az önkormányzat ismerje a számokat, hanem mindenki, és ellenőrizhető legyen, hogy éppen mi az aktuális helyzet.

Az ellenzék azt ígéri, 150-200 bérlakást épít két éven belül, ha nyer. Nagyon soknak tűnik.

Nagyon kevésnek tűnik. Ahhoz képest sok, hogy mennyit épített eddig a kerület: nullát. De ahhoz képest meg kevés, hogy mennyit fogunk építeni, ha lesz módunk majd irányítani a III. kerületet.

Egy másik fontos vállalásuk az egészségügyi ellátás javítása, különösen a gyermekellátásé.

Első körben a legégetőbb, megoldatlan ellátási kérdéseket kezelnénk: igény van gyermekpulmonológiára, gyermekkardiológiára és gyermeknőgyógyászatra. Két fontos védőoltás, a meningococcus és a rotavírus elleni esetében legalább támogatást adnánk, hogy a családok könnyebben igénybe vehessék ezeket. Persze sokkal több feladat van a gyermekellátás területén, ezek az első időszak vállalásai.

De az egészségügyi dolgozók helyzetének javítása is fontos programelem. Nekem ez családi elkötelezettségem is, hiszen édesanyám is ápolónő volt, a testvérem is ápolónő, így érzékeny vagyok az egészségügyi dolgozók helyzetére. Jelentős forrásokat fogunk fordítani a megbecsülésükre és a pályán tartásukra a munkakörülményeik megváltoztatásával, beleértve a helyiségek klimatizációját is.

Mi tartozik még a legfontosabbak közé a kerület számára?

Lényeges, hogy a római-parti mobilgát ügyében végre tiszta vizet öntsünk a pohárba, hiszen amióta ez a terv felmerült, azóta egy egyenes mondat nem hangzott el. Még azt sem lehet tudni, ki a projekt felelőse. Voltak kedvesek a Római-partra olyan látványterveket kitenni, amik inkább a tudományos-fantasztikus műfaj termékei, mintsem megvalósítható tervek. Bármit, meg az ellenkezőjét is el tudom képzelni.

Én nem tudom támogatni azt, hogy a mobilgát érdekében, vagy bármi más ügyben környezetpusztítás történjen a III. kerületben. Ki kell kényszeríteni a vitát. Mindenki érdemben mondja el a saját árvízvédelmi javaslatát, és népszavazás döntse el, melyiket támogatják a legtöbben – és annak a megvalósítására kerüljön sor. A III. kerület lakossága tudja kimondani a döntő szót, mert nem hiszem, hogy lehet úgy megvalósítunk beruházásokat, hogy arról a kerület lakossága nem értesül.

De nagyon fontos a közlekedés helyzetének rendezése is. A Szentendrei út felső szakaszán úgy kívánták fák tucatjait kivágni, hogy erre nem volt engedélyük, és ez a beruházás összeakadt a Mátyás király úti lezárással, minek következtében Csillaghegy azon részének a közlekedése összeomlott. Nem tudom elképzelni, hogy egy fideszes polgármester, aki egyébként fővárosi képviselő is, ennyire ne tudjon figyelni, hogy a kerületet érintő beruházások ne akadjanak így össze. Egy kerületi polgármester álljon ki azokért a fővárosi érintettségű ügyekért, amik nagyon zavarják a kerületieket.

Aztán itt van a békásmegyeri HÉV-megálló és HÉV-vonal akadálymentesítésnek és zajmentesítésének az ügye. A megoldás több évtizede várat magára, ezt nem sikerült megugrania eddig senkinek. Én csodákat nem várok, de azt igen, hogy a kerület polgármestere emelje fel a szavát ezekért a beruházásokért, és tegyen meg mindent, hogy megvalósuljanak. 13 éve van fideszes többség a kerületben, teltek már el azóta dolgos hétköznapok, tehát lett volna módja a Fidesznek megvalósítani ezeket a fejlesztéseket.

Kampányol még a Százszorszép Óvoda internetes felületén a polgármester?

Azt megszüntették. De hogy, hogy nem, fontos lett most önkormányzati pénzből a polgármester üzenetét tolmácsolni és idősotthonokban kampányolni. Az egészségügyi intézményekben pedig olyan mappákban adják ki a leleteket, amelyekben a polgármester úr kedves ajánló szavait láthatják a betegek. Az erre költött források másutt nyilván jobb helyen lennének.

Mi a helyzet az Ellenzéki Összefogás Óbudáért nevű egyesülettel?

Kamu indulóról beszélünk. Mitől lenne ellenzéki, amikor a vezetője fideszes önkormányzati képviselő volt? Olyan a jelölteket igyekeztek indítani, akiknek a neve hasonlít a valódi ellenzéki tömörülés jelöltjeinek a nevére. A napnál is világosabb, hogy mi történik.

Önöknél könnyű volt összehozni az ellenzéki együttműködést?

Igen. A pártok már előtte is jó kapcsolatban voltak, sem a politikai programok, sem a személyek kapcsán nem voltak viták. Az a titka a dolognak, hogy nyitottnak kell lenni egymás felé. Alkotó, jó közösség alakult ki, amely kiváló programot készített, és remek jelöltlistát állított össze. Büszke vagyok, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek.