A Fidesz elvesztette a fiatalokat

HírKlikk 2020. március 9. 17:41 2020. márc. 9. 17:41

Az ellenzéknek közösen kétharmada is lehet – mondta Kéri László politológus a Klikk TV-nek adott interjújában, amelyben kifejtette véleményét többek között az ellenzék egyik lehetséges sikerstratégiájáról, a Fidesz és a fideszes szavazók viszonyáról, az Orbán-kormány botrányos döntéseinek hátteréről és a Fidesz pozícióvesztéséről az Európai Néppártban.

Kéri László szerint van jövője az ellenzéki parlamentnek, az ellenzéki politikai fórumok gerincét pedig a 106 egyéni választókörzet kell, hogy adja, és akkor – közösen – az ellenzék akár a mandátumok kétharmadát is megszerezheti a 2022-es választásokon. Így a 106 választókörzetben dőlne el, hogy ki legyen az a jelölt, aki mögé a pártoknak érdemes beállni, mert – ahogy látja – a választók már átléptek a pártpolitikán, és nem az érdekli őket, hogy egy bizonyos párt jelöltjére szavazzanak.

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz elvesztette a fiatal választók jelentős részét, hiszen jónéhány egyetemi városban győzedelmeskedett az ellenzék az önkormányzati választásokon. Úgy vélte, hogy ez azért nem látszik a közvélemény-kutatások eredményeiben, mert mindig a teljes lakosságra vagy a biztos pártválasztókra vonatkozó statisztikákat látjuk, pedig a közvélemény-kutatók sok más szempont, például az életkor alapján is részletes adatokkal rendelkeznek. Kéri véleménye szerint, a Fidesznek és szavazóbázisának korábbi egysége megbomlott tavaly október 13-án, ez pedig szintén lehetőségeket rejthet az ellenzék számára.

Egy másik kérdésben Kéri kitért arra, hogy az Orbán-kormány sorozatos botrányos döntései egy előre megtervezett kommunikációs stratégia mentén haladnak. Ezekkel el lehet fedni sok más olyan döntést, amelyek szintén nagy felháborodásra tarthatnának számot, de végül elsikkadnak, mert mindenki a szándékosan előtérbe helyezett ügyekkel foglalkozik.

Az Klikk TV oldalán elérhető interjúban Kéri László azt is elmondja, hogyan számolta el magát Orbán Viktor az Európai Néppárttal kapcsolatban, és hogy a Visegrádi Négyek nem nagyon szeretik, ha a magyar miniszterelnök mindannyiuk nevében nyilatkozik.

(A teljes beszélgetést a KLIKK TV oldalán nézheti meg.)