Balázs Péter: ha pénz múlik rajta, akkor Orbán engedni fog a vitában

NVZS 2020. október 23. 07:24 2020. okt. 23. 07:24

„Ebben is csak a jó tíz éve koptatott kommunikációs séma érhető tetten” – adott gyorskommentárt a kormány által az Európai Parlamenti képviselőknek elküldött háromoldalas „válaszról” Balázs Péter. Az ismert egy kaptafára alkalmazott három lépés szerinte: „tévednek vagy hazudnak”; „mások is”; „készakarva támadnak minket”. A korábbi uniós biztos, magyar külügyminiszter szerint nem biztos, hogy az adott helyzetben okos stratégia a tagadás, de „Orbánék nem tudnak kizökkenni a konfrontatív válaszokból”, bár az is lehet, hogy a konfrontáció csak előkészítése a későbbi engedményeknek.”

„A Fidesz 2010. óta minden helyeztben úgy viselkedik, mint egy, az ellenőr által dohányzáson kapott utas: először mondja, hogy nem is dohányzott, másodjára azt, hogy mások is dohányoztak, s végül odaveti, hogy mi köze ehhez az ellenőrnek” – ezzel a példával illusztrálta a már jól ismert fideszes kommunikációs sémát Balázs Péter.  Mondta ezt azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz EP-delegációja – ahogy azt a Népszava elsőként megírta – megküldte az Európai Parlament képviselőinek is a tagállami kormányokhoz már korábban eljuttatott három oldalas magyar panaszgyűjteményt. Orbánék szerint, a jogállamisági jelentést hibás nézőpont és módszertan, kiegyensúlyozatlan források, megalapozatlan állítások jellemzik. Az Európai Bizottság által szeptember végén közzétett jogállamisági jelentés komoly bírálatokat tartalmazott a magyarországi korrupcióról, médiapluralizmusról, a fékek és ellensúlyok rendszeréről. Az Orbán-kormány a felek tisztességes meghallgatását, az egyenlő bánásmódot, az előreláthatóságot, az objektivitást és a pártatlanságot kéri számon a Bizottságon, mivel ezek minden, a jogállamiság elvén alapuló mechanizmus alapvető követelményei – emeli ki a Népszava.

„Nem biztos, hogy az adott helyzetben okos stratégia a tagadás” – szögezte le portálunknak Balázs Péter. Mint azonban rámutatott: Orbánék nem tudnak kizökkenni a  konfrontatív válaszokból, teljes gőzzel visszatámadnak. Igaz, eddig Orbán mindig ügyesen kilépett a tagadásból („ezt hívta pávatáncnak”), részleges teljesítéssel engedett valamiben – s eddig ezt mindig megúszta.  Szerinte az is elképzelhető, hogy ezzel a mostani konfrontációval Orbán a feltételességről élesedő vitában arra készül, hogy ha pénz múlik rajta, akkor engedni fog valamit – tette hozzá.

Ami a tartalmat, s azt illeti, hogy a jogállamiságnak nincs definíciója – amire Varga Judit is hivatkozott már korábban –, Balázs emlékeztetett arra, hogy az uniós szerződés 2. cikkelye úgynevezett példálózó felsorolást tartalmaz, azaz tényleg nem definíciót, hanem pusztán felsorolja, hogy mi minden tartozik oda. „A jogállamiság azonban ugyanolyan komplex fogalmom, mint például a piacgazdaság, nem meghatározható, de felismerem, hogy van vagy nincs” – szögezte le. Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság valóban kiemelt bizonyos kulcselemeket, de ez nem jelenti azt, hogy másokat nem lehet  később vizsgálni, például a bánásmódot a nemzeti kisebbségekkel. „Kétségtelenül kulcselemeket vizsgáltak, s kétségtelen, hogy minden tagállamra vonatkozóan” – összegezte a korábbi uniós biztos, aki szerint teljesen releváns az uniós jelentés.

„Ha a kormány nem tud kikeveredni a konfliktusból, annak most súlyosabb következményei lehetnek, már csak azért is, mert van egyfajta járványpszichózis, nagyon nagy pénzek forognak kockán és igencsak kiélezett a feltételesség körüli vita” – fejtegette, hozzátéve: Az EP-t pedig nem szabad lebecsülni, már csak azért sem, mert amíg „nagykoalíció volt”, addig csak a két legnagyobb párttal kellett alkut kötni, most azonban három, de inkább négy pártcsaláddal, s ezek nem fognak belemenni puha megoldásokba.

Kellett-e reagálni a jelentésre egyáltalán – kérdeztük Balázs Pétertől, aki elmondta, hogy a kormány nem volt válaszadásra kötelezve, „kitalálták, hogy ez nekik valamiért jó”. De ha már reagáltak, azt sokféleképpen megtehették volna – mutatott rá. A kulturált válasz az lenne, hogy  „beszéljük meg, ezt elfogadom, azt nem, ebben javítok”. „Sokféleképpen lehet folytatni ezt a vitát, ezért is érdekes, hogy az adott konstellációban egy együttműködő alapállás, részleges beismerés, bizonyos intézkedés még belül lenne a pávatáncon” – húzta alá. Hozzátette végül, „Látszik, hogy Varga Judit Orbán aktuális utcai harcosa, ő megy most neki mindennek, s jogi okoskodással próbálnak támadni”.