A Fidesz lesöpörte az asztalról, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról döntsön az Országgyűlés

HírKlikk 2018. október 30. 12:42 2018. okt. 30. 12:42

Leszavazták a kormánypárti képviselők kedden délelőtt, hogy tárgysorozatba vegye az Országgyűlés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló javaslatot. Az előterjeszést 53 országgyűlési képviselő támogatta, míg 115 nem.

A jobbikos Gyöngyösi Márton, Bana Tibor és Dr. Staudt Gábor adott be törvényjavaslatot "Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szükségességéről" címmel - számolt be a 444.hu.

Ebben az Országgyűlés kimondta volna, hogy "egyetért azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészség létrehozására irányuló megerősített együttműködéshez." Illetve felkérte volna a kormányt, hogy "november 15-ig terjesszen elő olyan törvényjavaslatot, amely tartalmazza a megerősített együttműködéshez való csatlakozáshoz szükséges jogszabály-módosításokat."

A közvélemény-kutatások szerint a magyarok többsége amúgy támogatja a csatlakozást. A megkérdezettek 86 százaléka ért egyet azzal, hogy az EU-nak szigorúbban kéne ellenőriznie az ide érkező forrásokat, derült ki a Publicus a Vasárnapi Hírek megbízásából készített október végi felméréséből. 

Azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, a válaszadók 79 százaléka támogatta. 

Érdekes, hogy Fidesz támogatók közt van ennek az ügynek a legalacsonyabb támogatottsága, de az még így is eléri a 69 százalékot. A csalás- és korrupcióellenes szervezet annak érdekében hozták létre, hogy „biztosítható lehet, hogy az EU költségvetésének minden egyes elköltött centje az állampolgárok javára válik”.