A Fidesz tényleg nem hagyja a közmunkásokat az út szélén, inkább belelöki őket az árokba

NVZS 2022. szeptember 1. 14:40 2022. szept. 1. 14:40

„A Fidesz előszeretettel hangoztatja, hogy senkit nem hagy az út szélén. Valóban, most sem ezt teszi, hanem konkrétan belerúgja a közmunkásokat az árokba” – kommentálta Komjáthi Imre a Hírklikknek az értesülést, miszerint a kormány szeptembertől újabb tízezer fővel szándékozik csökkenteni a közmunkások számát. Az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő gyalázatosnak tartja, hogy a kormány nem költött komoly felzárkóztatási programokra, „és most sem erre költ, hanem például a Vodafone megvételére”.

A begyűrűző pénzügyi válság negatív munkaerőpiaci hatásai ellenére, várhatóan ősztől csökkenti a közfoglalkoztatottak számát a kabinet – írta a Népszava. A lap szerint pontos számot nem lehet tudni, de értesülései szerint a májusi 76 ezernél akár tízezerrel kevesebben, szeptembertől csak az ország ötödében dolgozhatnak közmunkások az önkormányzatoknak. A lap szerint a belügyi tárca ugyan igyekszik nyugtatni a kedélyeket, mondván, rugalmasan kezelik a programot, s ha szükségét látják, szélesebbre tárják a kapuit, de a leépítések már most aggasztóak. 

Az is látható, hogy egyre kevesebb jut erre a célra. Ugyancsak a Népszava írta meg – egy korábbi cikkében –, hogy a kérdéseire a Belügyminisztériumtól kapott válaszokból az derült ki: a 2023-as költségvetésben az ideinél tízezerrel kevesebb, csak 65 ezer fős átlaglétszámmal számolnak, 110 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Az idén egyébként – mint tudatták – 120 milliárd forintot szánnak közfoglalkoztatási programokra, a lehetséges 84 ezer álláshelyen 74 és félezer ember dolgozik. 

Forrás: BM

Vajon jó ötlet-e a leépítés most, a gazdasági válság küszöbén, a rezsiköltségek miatt amúgy is ellehetetlenülő – emiatt is egyre jobban elszegényedő – érintettek érdekeit nézve? Komjáthi Imrét kérdeztük.

„Egyszerűen érthetetlen, hogy miért most lépik ezt meg” – szögezte le a szocialista politikus. Amikor dübörgött a gazdaság, amikor a munkanélküliség enyhült, s bizonyos területeken hiány volt, akkor nem hoztak ilyen intézkedéseket – folytatta, „hiába mondtuk többször is, hogy próbálják meg hatékonyabbá tenni az átképzéseket a közmunkások körében, nem hallgattak ránk”. Emlékeztetett arra, hogy akkor, amikor nagymértékben emelhették volna a bért, számtalanszor elmondták: ne éhbérért foglalkoztassák ezeket az embereket, de ennek sem volt foganatja. „Ma ezt megtenni, egyszerűen gyalázatos” – mutatott rá.

Komjáthi szerint egyébként amúgy akár örömhír is lehetne, ha valóban közmunkások tömegeit tudnák tisztességes fizetésért munkába állítani. De messze nem ez a helyzet.

„A Fidesz előszeretettel hangoztatja, hogy senkit nem hagy az út szélén. Valóban, most sem ezt teszi, hanem konkrétan belerúgja a közmunkásokat az árokba” – fogalmazott meg kemény kritikát a szocialista országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy a kilátástalanságba taszítják ezeket az embereket, el sem képzelhető, hogy milyen körülmények közé.

Mintegy adalékként arra is kitért, hogy korábban sokszor, több fórumon ő maga is elmondta: van munkatartalék az országban, csak éppen a kormány elszalasztotta az alkalmat arra, hogy munkába állítsa ezeket az embereket. Csak meg kell nézni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterét: 55 év felett 72 ezren vannak munka nélkül, a pályakezdők sora pedig rögtön munkanélküliként kénytelen kezdeni a pályáját, azért, mert a nyolc általánosával jószerivel félanalfabéta. Ám a kormány nem hallgatott a szóra, amikor olyan felzárkóztatási programokat sürgettek a többszörösen hátrányos térségekben, amik alkalmassá tennék ezeket az embereket a munkahelyhez jutásra. „A kormány nem erre költött, és most sem erre költ, hanem például a Vodafone megvételére” – szögezte le, hozzátéve: ez, és a közmunkaprogramok leépítése pont most elfogadhatatlan és gyalázatos.