A fideszes közgyűlési elnök szerint a fia egyesülete a legalkalmasabb, hogy az önkormányzat partnere legyen egy EU-s pályázaton

HírKlikk 2023. szeptember 8. 10:20 2023. szept. 8. 10:20

Az uniós finanszírozású programra az önkormányzat sportegyesületekkel és civil szervezetekkel partnerségben adná be pályázatait, összesen három támogatási kérelmet.

Összesen 3,188 milliárd forint értékben pályázna aktív turizmus fejlesztésére Csongrád-Csanád vármegye önkormányzata – derül ki a honlapjukra feltöltött előterjesztésből, amelyről pénteken délelőtt szavaz a közgyűlés.

Gémes László, a Csongrád-Csanád vármegyei közgyűlés elnöke egyértelműen a vízi turizmusra vonatkozó terveket tartja a legizgalmasabbnak, hiszen az a Tiszát, a Marost és a Kurcát tenné kajak-kenu-baráttá, a támogatást mólók, stégek és kikötők építésére költenék. A Kurcára tervezett beruházás keretében átemelőpontokat alakítanának ki több helyen, a folyót ugyanis alacsony hidak és zsilipek keresztezik, így jelenleg nehezen lehet evezni rajta.

A Kurca-kör vízi turisztikai pályázatra az önkormányzat partnerségben nyújtaná be a dokumentumokat a szentesi St. Jupát Sportegyesülettel, illetve a Kurca-Völgye Egyesülettel. Utóbbit maga Gémes alapította évekkel ezelőtt, majd 2019-ben visszalépett az elnökségi posztról, azóta azt egyik fia, Gémes Gergely tölti be, az alelnök pedig a másik fia, ifjabb Gémes László - írja a hvg.hu. A lap szerint egyelőre nem világos, hogy a Kurcát érintő fejlesztésekre pontosan mennyit költenének el a pályázati pénzekből, valószínűnek tűnik, hogy sok tízmillió, vagy akár százmillió forintról van szó.

Arra a kérdésre, hogy egy uniós támogatásra közösen pályázik az önkormányzat és a vezetője családjához kötődő civil szervezet, nem merül-e fel az összeférhetetlenség gyanúja, Gémes határozott nemmel válaszolt.

„Szerintem azok a furcsák, akiknek ez furcsa, én sajnálom ezeket az embereket” – nyilatkozta a lapnak a közgyűlés elnöke, aki úgy látja, egyesülete soha semmit nem vett el, mindig csak értéket teremtett a közösség számára, a turizmusfejlesztési projektben pedig ők nem pénzt, hanem feladatot kapnának.

A hvg.hu emlékeztet: Gémes és családja magánszemélyként is szép összegeket kapott a Széchenyi Terv Vidékfejlesztési Programjából és a Nemzeti Fejlesztési Tervből. Mint azt a család által alapított Kurca-Völgye Egyesület honlapjáról kiderül, a közgyűlés elnöke 1994 óta mezőgazdasági tevékenységet folytat, fiai is ezen a területen dolgoznak. A politikusnak és idősebb fiának ugyanaz a neve, így nem egyértelmű, hogy melyikük mit nyert el, de a fejlesztési programokat összesítő kormányzati honlap szerint Gémes Lászlónak 2017 óta több mint 230 millió forint jutott.  

 

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom