A fideszes propaganda hazudott Márki-Zay szándékáról: valójában az Orbán-kormány tervét ismertették

Sas István 2023. február 2. 16:05 2023. feb. 2. 16:05

Nincs abban semmi szokatlan, hogy a fideszes propaganda hazudik, és a választás előtt lejárató kampányt indít az ellenzék jelöltje ellen. Az viszont talán meglepő, hogy amivel Márki-Zay Pétert vádolták, az valójában a Fidesz terve volt és az Orbán-kormány el is kezdte megvalósítani.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Kúria jogerős ítélete szerint a TV2 hazudott, Márki-Zay Péter nem tervezte az egészségügy leépítését. A TV2 híradója a „Szülészeteket zárna be vidéken Márki-Zay” címmel közölt anyagban azt állította, hogy az ellenzék – volt – miniszterelnök-jelöltje „leépítené az egészségügyi ellátórendszert, támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, azaz tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat”. Azt is állították, hogy Márki-Zay azt mondta: „nincs szükség arra, hogy mindenhol legyen orvosi ellátás (…) vannak olyan területek, mint a járóbeteg-ellátás, ahol lehet centralizálni…”.

Márki-Zay semmi ilyet nem mondott, viszont már az is kiderült, hogy az Orbán-kormány pont ezt tervezte és már meg is kezdte a megvalósítását. Az egészségügyi intézmények centralizálását, a háziorvosi rendelők, a szülészeti és sürgősségi osztályok tömeges bezárását. A kormány szerint nem kell mindenhol orvosi ellátás, lehet utazni a központi rendelőbe. 

És persze spórolnak az egészségügyi dolgozók fizetésén, meg az intézmények fenntartásán. Sikerült is alacsonyan tartani a GDP-ben az egészségügyre költött pénz hányadát. A GDP-arányos egészségügyi közkiadások Nyugat-Európában hét százalék felett vannak, az öt százalék alatti magyar állami egészségügyi költés nagyon alacsonynak számít. Sőt, a GDP arányos egészségügyi kiadásaink az Európai Unióban a harmadik legalacsonyabbak, még az MNB novemberi jelentése szerint is. Ezért aztán a magyarok kénytelenek zsebből fizetni az egészségügyi kiadásaik harmadát, magánegészségügyi intézményekben és gyógyszertárakban. A várólisták meg nagyon hosszúak, nagyon sokat kell várni egyes műtétekre. Mindezek után az sem meglepő, hogy az idő előtti halálozások rátája már az egyik legmagasabb az Európai Unióban...