A Fővárosi Diákönkormányzat felállításával a diákok megszabadultak a pintéri béklyótól

M.I. 2023. november 30. 16:01 2023. nov. 30. 16:01

Kezükbe vették sorsuk irányítását a fővárosban a diákok, a továbbiakban nem akarják hagyni, hogy korlátozzák szabadságukat. Ezért a Belügyminisztérium által megszervezett Budapesti Diákparlament egy önálló Fővárosi Diákönkormányzat megalakításáról döntött. Többek között azt szeretnék elérni, hogy a fővárosi önkormányzat vegye át a budapesti tankerületi iskolák fenntartását.

A budapesti köznevelési intézményekben tanuló diákok – a kormányzat által is elismert – legitim érdekképviseletét ellátó Budapesti Diákparlament önálló Fővárosi Diákönkormányzat megalakításáról döntött. Módosította az ügyrendjét, és ezzel megszüntette a Belügyminisztérium önkényes jogát, hogy az évente megrendezett Budapesti Diákparlament ügyrendjét, a parlamenti vita szabályait és kereteit tartalmazó dokumentumot évről-évre igényeinek megfelelően alakítsa. Minderről Cserneczky Balázs, az Országos Diáktanács Budapestet képviselő tagja tájékoztatta közleményében a Hírklikket. 

A tegnapi ülésen több precedens értékű határozatot is elfogadtak, például azt, hogy a budapesti tankerületi fenntartású iskolák fenntartását vegye át a fővárosi önkormányzat. „Nem kívánjuk, hogy a kormány által kinevezett tankerületi vezetők felügyeljék iskoláink működését, az elnyomás és a retorzió eszközeit felhasználva korlátozzák az intézményeink és ezáltal a diákság szabadságát” - írták. Határoztak arról is, követelik, hogy Pintér Sándor belügyminisztere 2024-ben hívja össze az Országos Diákparlamentet. 

A Budapesti Diákparlament megtárgyalta, és elfogadta a Fővárosi Diákönkormányzat Alkotmányát is. A diákok mérföldkőnek tartják, „hogy egy hivatalos fórum, egy autonóm diák-érdekképviseleti szerv felállításáról döntött, ami a jövőben a budapesti diákokat önállóan tudja képviselni, annak ellenére, hogy az Oktatási Hivatal munkatársai többször közbeavatkoztak az ülésen, hogy megakadályozzák a Fővárosi Diákönkormányzat létrehozását” – áll a közleményben.

A hitelesítés után az Oktatási Hivatal is nyilvánossá teszi az ülés jegyzőkönyvét.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom