A gyermekek sorsáról ne politikusok döntsenek

HírKlikk 2021. február 28. 20:07 2021. feb. 28. 20:07

Az alapítvány arra kéri a kormányt, hogy állítsák vissza az örökbefogadás feltételeit.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány arra kéri a kormányt, hogy az örökbefogadásoknál állítsa vissza a régi rendszert, „amelyben gyermekek sorsáról nem politikus, hanem szakember döntött” – derül ki a szervezet Facebook-posztjából.

A bejegyzésben az alapítvány arra utal, hogy a korábban elfogadott törvény és a szombaton megjelent kormányrendelet értelmében most már csak akkor fogadhatnak örökbe gyereket jogi státuszukat tekintve egyedülálló szülők, ha azt a miniszter külön engedélyezi.

Korábban az egyedülállók örökbefogadási lehetőségének segítségével nevelhettek gyereket a homoszexuális párok is, amennyiben gyermekvédelem is hozzájárult. Mostantól azonban erre a szakhatóságnak nincs lehetősége, ha egyedülálló jelentkezik gyermekért – akár meleg, akár simán csak egyedülálló –, akkor Novák Katalin hagyhatja jóvá számára az örökbefogadást.

„Az örökbefogadás feltételeinek szigorítása épp a legnehezebb sorsú kisgyerekkel szemben igazságtalan. Az azonos nemű párok nyitottabbak a problémásnak gondolt gyerekek örökbefogadására” – olvasható a Szivárványcsaládokért Alapítvány bejegyzésében.

Az alapítvány azt javasolja, hogy a kormány a mostani helyett hozzon létre egy új szabályozást, amelyben „az örökbefogadásnál csak az számít, hogy a jelentkezők jó szülők legyenek, és a gyerekeknek szerető családot biztosítsanak. Legyenek akár különböző, vagy azonos neműek, vagy akár egyedülállók”.

Forrás: Facebook