A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány segít az érettségi előtt állóknak

HírKlikk 2021. április 3. 19:50 2021. ápr. 3. 19:50

A járvány miatt sok idén érettségiző számára jelent nehézséget a kötelező iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) teljesítése. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány lehetőséget kínál arra a végzősöknek, hogy otthonról, saját ütemben teljesítsék az 50 órát májusig.

A Covid-korlátozások megnehezítették az iskolai közösségi szolgálat megszervezését, de a követelmény alól az idei évfolyam sem kapott felmentést. A diákok, szülők, iskolák izgatottsága érthető, komoly kihívást jelent számukra, hogy olyan lehetőséget találjanak, ahol a gyerekek érdemi tapasztalatot szerezhetnek és valóban segíteni tudnak.  

A Hintalovon Gyermekrészvétel programja ezért az IKSZ-re is kiterjeszti fiataloknak szóló önkéntes programját, és lehetőséget kínál az IKSZ távmunkában történő elvégzésére – olvasható a Hintalovon Alapítvány honalapján. 

Az alapítvány által összeállított önkéntes program megfelel az 50 órás szolgálatnak és az EMMI ajánlásainak, egyéni tevékenységként, a járványügyi előírásokkal összhangban is teljesíthető. Regisztrált IKSZ fogadó szervezetként számos iskolával együttműködik az alapítvány, gyerek önkénteseik a tapasztalataik megosztásával érdemben hozzájárulnak a gyerekjogok érvényesítéséhez. A résztvevők saját ütemben, bárhonnan teljesíthetik a feladatokat, azok elvégzéséhez csak internet-elérésre van szükség. A felkészülés során megismerkedhetnek a gyerekjogokkal, hozzájárulhatnak a gyermekjogi érdekérvényesítő munkához, olyan tevékenységet végezhetnek, ahol a saját véleményük, tudásuk számít, részesei lehetnek a Hintalovon diákönkénteseiből álló online közösségnek.

Az, hogy hány órát tud igazolni az alapítvány, az elvégzett munkádtól függ, de ha valaki vállalja, akár az 50 óra is beleférhet. Hat óra számolódik a konzultációkra, négy óra képzés a felkészülésre (gyerekjogok, gyerekvédelmi irányelvek).

A Hintalovon Alapítvány a kezdetektől fogva együtt dolgozik gyerekekkel, hogy minél többen megismerjék a gyerekjogokat, és figyelembe veszi a gyerekek véleményét saját programjaiban is. Az együttműködés biztonságát és a minőségi részvétel feltételeit a Hintalovon gyermekvédelmi irányelve szabályozza, összhangban az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának alapelveivel.