A húsvét fokozza a Fideszben az idegrángást

Lendvai Ildikó 2019. április 21. 06:35 2019. ápr. 21. 06:35

Az ember azt hinné, a lépten-nyomon kereszténységükkel hivalkodó államférfiúink elemükben vannak, ha húsvétkor nyilatkozhatnak meg. Csakhogy sajnos a kereszténység születési hibája, hogy egyetemes (a "katolikus" szó pláne ezt is jelenti), nemzetek fölötti, mondhatni "internacionalista", minden ember testvériségét hirdető tanítás. Nem is beszélve arról, hogy Jézus "erkölcsi forradalma" kifejezetten szegénypárti volt. A pápa sajnos ezt komolyan is veszi, és húsvétkor a kormány legnagyobb elszörnyedésére olyanokat mond, amilyeneket még egy ellenzéki demonstráción sem. 

De eddig legalább a magyar egyháznagyok többségében meg lehet bízni. És erre mi történik? Erdő Péter esztergom-budapesti érsek húsvéti interjút ad a válasz.hu-nak. Ez már eleve apró idegrángást idéz elő a legfényesebb orcákon, mert a Heti Válasz összeomlása óta ez konzervatív, de meglehetősen független orgánum.

Az idegrángás fokozódik, amikor az érsek francia püspököket idéz: "Kár lenne hagyni, hogy ilyen kategóriák, mint 'kereszténység' és 'iszlám', emberek csoportjait utólagos izgatással fordítsák szembe egymással." Saját gondolataként hozzáteszi: "Nem lehet célunk a kultúrákat konfliktusba hozni egymással". Aztán: "Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény." (Meg vagyok rémülve. Talán még minden idők legmagyarabb miniszterelnöke sem?!)

Az apróbb rángások tikké fajulhatnak, ha vezetőink ahhoz a részhez jutnak, amelyben az akadémikus érsek leszögezi: "A tudománynak szabadnak kell lennie". Hát mi van itt?

Bár én már nem is csodálkozom semmin, hiszen Erdő Péter arra is kitér, hogy a Bazilikában az angol misét hetente egy ghanai pap tartja. Jesszusom! Egy migráns! És még fekete is. Tessék, máris elfoglalta egy magyar pap munkahelyét!

Csak nehogy a kormányfő véleményét kérje valaki az érsek húsvéti gondolatairól. Úgyis azt feleli: "Boldog karácsonyt!" Mindegy, milyen évszak van. A húsvétot ezek után nemigen veszi majd a szájára.