„A jogállamisági feltételek Orbán lopásra épülő hatalmát veszélyeztetik"

HírKlikk 2020. október 20. 14:13 2020. okt. 20. 14:13

Az MSZP szerint Orbán fél, de a magyarok több mint kétharmada azt akarja, hogy mérettesse meg magát a jogállamisági versenyben.

Az MSZP közleménye szerint, a magyarok 72 százaléka egyetért azzal, hogy az uniós forrásokhoz való hozzáférést össze kell kötni a jogállami normák tiszteletben tartásával. Az uniós felmérés alapján, tehát a magyarok több mint kétharmadával áll szemben Orbán Viktor, amikor továbbra is a jogállamisági feltételek ellen harcol, mert úgy fél bármilyen külső vizsgálattól, az Európai Ügyészségtől, mint ördög a tömjénfüsttől.

A szocialisták úgy vélik,teljesen érthetetlen ez a viselkedés a miniszterelnöktől, mivel ő maga azt állítja, hogy ha összemérnék a német jogállamiságot a magyarral, akkor az ő kormánya jönne ki győztesen. Akkor itt az idő, mérettesse meg magát, hiszen a magyarok több mint kétharmada is ezt szeretné! Most kellene a kétharmados felhatalmazásra hivatkozni!

Orbán és a Fidesz azonban továbbra is harcolni fog a jogállamisági feltételek ellen, mivel azok a lopásra épülő hatalmukat veszélyeztetik és féltik az elmúlt tíz évben összeharácsolt zsákmányukat. Ha tisztességesen kormányoztak volna, akkor nem lenne félnivalójuk, azonban a heves tiltakozásukkal csak azt bizonyítják, hogy velejéig korruptak – írja az MSZP.

Az ellenzéki párt szerint, a Fidesz minden ilyen lépése megerősíti azt a tényt, hogy az, ami ma van Magyarországon, csak formájában köztársaság, valójában önkényuralom, amit fel kell számolnunk. Nincs demokrácia ott, ahol a törvényeknek az a céljuk, hogy a hatalom érdekeit védjék, ahol azért hoznak törvényeket, hogy azokkal saját lopásaikat, visszaéléseiket, bűneiket legalizálják. Nincs jogállam ott, ahol a rendszer egyik jellemzője az elszámoltathatóság szinte teljes hiánya, hiszen az ellenőrzést garantáló fékek és ellensúlyok már nem, vagy csak alig érvényesülnek.

Az MSZP szociáldemokrata pártként azonban elkötelezett amellett, hogy 2022-ben a kormányváltó szövetség többi tagjával közösen, helyreállítsa a jogállamot. A Fidesz önkényuralmi, egy szűk elit érdekeit szolgáló rendszere helyett, mi egy demokratikus, szociálisan érzékeny és igazságos, egyben környezet- és klímatudatos Magyarországot akarunk létrehozni – zárul az MSZP közleménye.

Forrás: MTI-OS