A kancelláriaminiszter régi barátjával dolgoztat a Miniszterelnökség

Zutyu 2021. november 28. 07:13 2021. nov. 28. 07:13

Közpénzből jöttek létre azok az alapítványok, amelyekbe közvagyont szerveztek ki. Ráadásul az ügyvédi munkákat is a haverokra bízták. 

A Miniszterelnökség nemrég nyilvánosságra hozta, hogy júniustól augusztusig kikkel kötött szerződést. Az adatok szerint szinte csak ügyvédekkel, akiknek az volt a feladatuk, hogy alapítványokat hozzanak létre, amelyekbe a Fidesz kiszervezi a közvagyont. 

Hét szerződést is kötött a Miniszterelnökség a Pfeifer és Endl Ügyvédi Irodával, amiért valamivel több, mint 6 millió forintot kaszálhattak. Ezért a pénzért egyebek közt létre kellett hozniuk a Makovecz Campusz Alapítványt, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai kampuszát kapta meg vagyonjuttatásképpen. Ez az alapítvány hivatalosan azért jött létre, hogy tudásparkot hozzon létre a néhai építész nevével fémjelzett ingatlan komplexumban. 

Az ügyvédi irodáról azt érdemes tudni, hogy egyik névadója, Pfeifer Tamás szakmai karrierje együtt indult Gulyás Gergelyével. A Miniszterelnökség jelenlegi vezetője és Pfeifer 2005-ben közösen hozta létre a Budapesti Ügyvédi Kamarában az ügyvédjelöltek tagozatát. 

Érdemes megemlíteni, hogy a Gulyás harcostársa által menedzselt kuratórium vezetője Maróth Miklós. Ő volt az, akinek a rektorsága idején létrejött a Makovecz kampusz Piliscsabán, így az ingatlan megálmodójaként ő adhat új funkciót majd az épületeknek. Helyet kapott a kuratóriumban még Hassay Zsófia korábbi terézvárosi polgármester, Klinghammer István korábbi felsőoktatási államtitkár, jelenleg pedig a Magyar Corvin Lánc Iroda vezetője. Ugyancsak a testület tagja Vizkelety Mariann, az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédeit szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. 

Gulyás harcostársa, Pfeifer Tamás közreműködött még a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány létrehozásában is. Ennek vezetője Lázár János fideszes politikus és a tulajdonukba kerül a Mezőhegyesi Ménesbirtok, valamint a társaság összes vagyona is. Az ügyvédi iroda alapította meg a Hauszmann Alapítványt, valamint a MOL Új Európa Alapítványát is. Persze ezeknek az alapítványoknak a vagyonjuttatásában is szerepet vállalt Pfeifer Tamás irodája. 

Nemrég irtunk Gulyás Gergely minisztériumának ügyvédi szerződéseiről. Akkor azt hoztuk nyilvánosságra, hogy hiába vádlott egy büntetőügyben Mészáros Lőrinc ügyvédje, Vörös József, azért a Miniszterelnökség megdobta egy kisebb szerződéssel. De arról is beszámoltunk, hogy a Balsai Ügyvédi Iroda is kapott megbízást Gulyás Gergelyéktől.