A KDNP úgy tesz, mintha létezne

Föld S. Péter 2020. január 18. 09:05 2020. jan. 18. 09:05

Életjeleket adott a napokban a KDNP. Harrach Péter és Semjén Zsolt pártjáról idáig mindenki azt gondolta, ha kizárólag ők indulhatnának egy választáson, akkor sem szavazna rájuk senki. Most is ezt gondoljuk persze, mert valójában semmi nem változott – az, hogy KDNP mostanában úgy tesz, mintha élne, csak látszat.

Feltámadtak a kereszténydemokraták. Nem úgy, és nem annyiszor, mint Orbán Viktor – a miniszterelnök legutóbbi szokásos pénteki rádióinterjújában azt közölte az őt hallgató nagyérdeművel, hogy eddig nyolcszor ölték meg, és nyolcszor támadt fel. Ezt a bravúrt a KDNP nem tudja überelni, de saját korábbi teljesítményéhez képest, valamennyit azért mégiscsak megvillantottak abból a keresztényi identitásból, amely soha nem jellemezte őket.

Harrach Péter, a párt egyik nagyágyúja, nem mellesleg arca, a napokban nem kevesebbet állított, minthogy pártja egyedül, a Fidesz nélkül is bejutna a parlamentbe. Harrach Péter személyiségét tekintve jelentős adalék, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor a gyerekszegénység szóba került, azt mondta, hogy sok gyerek azért megy reggeli nélkül, korgó gyomorral iskolába, mert náluk életforma, hogy nem reggeliznek. Harrach úr minden bizonnyal sok korgó gyomrú gyerekkel beszélgetett. Mielőtt ezt a baromságot megosztotta volna a nyilvánossággal, ők mondhatták neki, hogy divatból nem esznek és jópofa dolognak gondolják, hogy szédelegnek az éhségtől.

Már ennyi is elég volna ahhoz, hogy a KDNP-t ne vegyük komolyan, de most azt is bejelentették, hogy amennyiben a Fidesz kilép a Néppártból, a KDNP akkor is marad. Ehhez azért illik tudni, hogy a Fidesz szerint, azért fontolgatják a távozás gondolatát, mert a Néppárt eltért a keresztényi és konzervatív értékektől, és ők csak abban az esetben maradnának a szövetségben, ha a Néppárt visszatérne az eredeti értékekhez.

Ha a KDNP valóban marad a Néppártban, az a fentiek viszonylatában azt is jelenti, hogy nekik nincs bajuk a Néppárt keresztényi és konzervatív elkötelezettségével. Vagyis, számukra a Néppárt még mindig keresztény és konzervatív, miközben a Fidesz azt szajkózza, hogy a Néppárt már a Soros-hálózat szekerét tolja, és az agg amerikai-magyar milliárdos kottájából játszik.

Mostani, látszólag különutas megnyilatkozásaival a KDNP azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha létezne. Valójában azonban semmi nem változott: a KDNP továbbra is ugyanaz a mérhető támogatottsággal nem rendelkező, kizárólag politikai haszonszerzésre szakosodott alakulat, amely mint eddig, most is Orbán tenyeréből eszik.