A „keresztény kurzus” napról napra undorítóbb

Gusztos István 2019. december 19. 13:58 2019. dec. 19. 13:58

Áder János is előadta az ájtatos manót, mondván: Isten időről-időre lehetőséget ad a csodatételre. A francba már…

Most éppen a külhoni magyar egyházi vezetők tiszteletére rendezett ünnepségen istenkedett. Aztán adventezett  egyet a tb-törvény aláírásakor is – de nem úgy, ahogy kellett volna: micsoda dolog ilyen törvényt hozni, éppen adventkor..! Nem: azt ítélte el, hogy a törvényt – például az orvosi kamara – éppen adventkor kifogásolta…

És ha parlament, okvetlenül prédikál legalább egy államtitkár a „teremtett világról” – legyen szó akár környezetvédelemről, akár a kórházak állapotáról, Sorosról, Gyurcsányról, Brüsszelről, bármiről. Orbán már-már naponta emlegeti a Jóistent – és az érthetetlen módon tűri ezt… Talán süket?    

Nagy, süket és szent nyugalma
háborúnkat meg se hallja.

Pedig legutóbb Harrach Péter is megforgatta a szemét a „teremtett világról” szólván...

Hogy a világ teremtett-e, arról megoszlanak a vélemények. De – legalábbis azt gondolná az ember – Európában, a 21. században a „kormány” tagjai nem zagyválnak folyton a teremtésről, amikor például lopásaikról kérdezik őket. Mondjuk, az sem mindennapos, hogy az állam háromszor-négyszer annyit költ az egyházak által fenntartott oktatási intézményekre, mint a sajátjaira. Püspökök futballmániáját sem támogatják mindenhol olyan bőkezűen, mint Orbániában.

Persze, ha az állam maffiaállam…

Nem beszélnék ilyen „tiszteletlenül” e témáról, ha a maffiaállam nem volna e tekintetben is elképesztően agresszív és kirekesztő.  Ha nem adna például az előadó-művészet számára elkülönített keretből nagyjából kétmilliárdot most éppen Köves Slomóéknak, és nem keveset más fideszeseknek; ha nem költenének templomok felújítására Mexikótól Lilliputig; ha nem handabandáznának folyton a „kereszténység megvédéséről”, hogy megtagadhassák az érdemi együttműködést a menekültek ügyében, kiátkozhassák a felvilágosodást, a „ballibsiket”.

S ez a szuperkeresztény hatalom most rátámadt a színházakra: előénekeseik és kórustagjaik egymás után kornyikálnak a Katonáról, Máté Gáborról – Gothár Péter ürügyén. Kornyikálnak, borzasztó hamisan.

Közben, mintegy mellékesen, a nemrég még államtitkár Hoppál nekiment a gyermekeket érzékenyítő alapítványnak, mondván, a Biblia szerint malomkő jár a nyakába annak, aki „megbotránkoztatja” a gyerekeket. Hogy a gyerekek nem maguktól, hanem éppen a Hoppáloktól botránkoznak meg? Az mellékes. Az viszont érdekes lehet, mi mindenért kellene a „legkeresztényibb” embernek is halállal bűnhődnie a Biblia szerint. Mert az a könyv nem csupán szép és nemes, hanem ostoba, borzasztó, brutális dolgokkal is tele van… Emberi mű.

De hagyjuk ezt, hiszen ünnep közeleg.

Advent van, hamarosan karácsony – e „pogány” előzményekre épülő keresztény hagyományú ünnep tiszteletére igazán abbahagyhatnák, vagy legalábbis szüneteltethetnék – a Fidesz, Orbán és kormánya, a „félnótás országgyűlési seggnyalók”  és a fideszes „háttérország” talpasai – a visszataszítóan tolakodó, agresszív, kirekesztő szándékú, álszent, hazug kereszténykedést. Dömötör Csaba ugyan megugatta Nagy Ervint megnyilatkozásáért, de ez nem számít: folyton csahol. Egy valamiben talán igaza van: a „félnótás” jelző alighanem megszépíti a valóságot.

Egyébként pedig néhány napra fogják már be a szájukat, ha fontos számukra a „szent” karácsony: hagyják az országot békében ünnepelni!

(A cikkben szereplő idézet Babits Mihály Zsoltár gyermekhangra című alkotásának részlete.)