A kirúgott mohácsi jegyző azt sem tudja, milyen címeken vett fel prémiumot?

Zutyu 2020. szeptember 14. 15:40 2020. szept. 14. 15:40

Nem 12, hanem 58 oldalas tanulmányt adott le célfeladata teljesítéseként a volt mohácsi jegyző – ezzel próbálta cikkünket cáfolni Kovács Mirella. Csakhogy téved, mivel két szerződése is volt, amelyekért egyenként 597 ezer 500 forintot kapott.

Kovács Mirella korábbi mohácsi jegyző a Mandinernek próbálta cáfolni egyik cikkünk állításait, amelyben bemutattuk, hogy egy 12 oldalas tanulmányért kapott 597 ezer 500 forintot. A dokumentum hasznos része azonban lényegében három táblázat volt, amikben a Mohács és környéke intézményeinél dolgozók végzettségét vette lajstromba. Cikkünkben azt is állítottuk, hogy Kovács saját magának állapított meg prémium feladatot. A Pávkovics Gábor fideszes polgármester-jelöltnek szurkoló és a helyi választási irodát irányító volt jegyző szerint, ez sincs így, a feladatot a munkáltatói jogokat gyakorló polgármestertől Szekó Józseftől kapta. Csakhogy jogi szakértőink úgy vélik, hiába gyakorolja a munkáltatói jogokat a polgármester, neki célfeladat megállapítására utasítási jogköre már nincs.

Kovács Mirella állítja, nem is egy 12 oldalas, hanem egy 58 oldalas tanulmányért kapott plusz pénzt. Csakhogy ez is csak részben igaz, mert két tanulmányt készített. Mindkét célfeladatra 2019. április 1-jén szerződött Szekó József egykori polgármesterrel és mind a két anyagot június 28-án adta le. A kifizetéseket is pontosan ugyanolyan ütemezéssel tartalmazta a két megállapodás.

Az első dokumentumot előző cikkünkben már bemutattuk, most nézzük a másikat! Az irat egy az egyben tartalmazza azt az adatbázist is, amiért külön szerződésben egyszer már díjazást kapott. A jegyző tehát 2019. április-május-június hónapjában végezte a rendes munkáját, célfeladatként adatbázist készített, és emellett célfeladatként még egy tanulmányt is írt „Szakember/szaktudás kapacitások felmérése, programok kidolgozása” címmel.

A tanulmánnyal kapcsolatban azonban több helyen felmerül a plágium gyanúja. Az irat a felhasznált  irodalomban hivatkozik ugyan három korábbi tanulmányra is, de az azokból való szó szerint átvételeknél nem tünteti fel azt. Így például a tanulmány ötödik. oldalán sima ollózás található a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető és Továbbképző Központ által Kormányzati Tanulmányok keretében kiadott Nyikos Györgyi és Soós Gábor Gergely által jegyzett A Közszolgáltatások-szervezés, a közfeladat-ellátás stratégiai szervezési ismeretei anyagból.

De például a tanulmány 50. oldala a Budai Egészségközpont Burnout szindrómáról szóló nyitóoldala szó szerinti idézése a forrás feltüntetése nélkül. Ennél is furcsább azonban, hogy például a tanulmány 51. oldala a www.hazipatikai.hu oldalon Kiss Éva által 2005. január hó 1. napján írt Stresszkezelés: a legpraktikusabb technikák című cikkének ollózása, mely cikk forrásként sem került feltüntetésre. A tanulmány 51. oldalán a www.hrportal.hu oldalon 2013.04.23. napján Bognár Vivien tollából megjelent cikk, az 52. oldalon az Új Pedagógiai Szemle 2009. június 17. számában Jávorné Kolozsváry Judit Tanulási és viselkedési zavarok az iskolában cikke, az 53-54. oldalon megint a www.hazipatikai.hu oldalon 2018.04.27. napján Szabó Emese által írt Hiperaktivítás (ADHD, figyelemhiányos hiperaktivítás-zavar) tünetei és kezelése című cikk köszön vissza, természetesen forrásmegjelölés nélkül. A jelen cikk kereteit meghaladja valamennyi ilyen ollózás felsorolása. Maga a tanulmány azt a hatást kelti, mintha több különálló korábbi anyag egybegyúrása lenne.

Érdemes felidézni azt is, hogy korábbi cikkeinkben részletesen foglalkoztunk a mohácsi prémiumcunamival. Ez az a város, ahol tizenöt köztisztviselő két év alatt több mint 47 millió forintot markolhatott fel az önkormányzattól és ahol összesen 110.845.000 forintot terveztek kiosztani. Az ügylet lényege, hogy dr. Kovács Mirella jegyző a köztisztviselők számára célfeladatot tűz ki, amit az érintett személy úgymond a rendes munkája mellett végez el, így a munkabérén felül prémiumot kap. A hírek szerint, a tervezett kifizetések miatt kellett távoznia Kovács Mirellának, akinek a menesztése ellen egyébként hangosan tiltakozott a fideszes polgármester-jelölt, illetve kikelt ellene több baranyai fideszes országgyűlési képviselő is.