A klímaváltozás témakörét be kell építeni a tantervbe

HírKlikk 2019. augusztus 15. 04:00 2019. aug. 15. 04:00

A Nemzeti alaptanterv által közvetített értékek és ismeretek szerves részét képezi, hogy a felnövekvő nemzedéknek meg kell tanulnia, hogy az erőforrásokat tudatosan, takarékosan és felelősségteljesen használja.

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője írásbeli kérdéseket intézett az emberi erőforrások miniszteréhez arról, hogy a kormány szándékozik-e a környezetvédelmet és a klímaváltozás témakörét sokkal erőteljesebben beépíteni a Nemzeti alaptantervbe (NAT), és hogy 2018-ban milyen környezeti nevelési programokat szervezett a kabinet.

Kásler Miklós nevében Rétvári Bence államtitkár küldött választ a DK képviselőjének, amelyet tegnap az Országgyűlés honlapján is közzétettek - írja a magyarnemzet.hu.

Magyarország kormánya nemcsak elméletben elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt, ezért számos konkrét lépéssel segíti, hogy a környezettudatosság és a felelősségvállalás a köznevelés gyakorlatának részévé váljon – olvasható a hivatalos válaszban.

A környezetvédelemre irányítja - többek között - a diákok figyelmét az Emmi koordinálásában megvalósuló Fenntarthatósági témahét, amelyhez az iskolák egyre nagyobb számban csatlakoznak tanévről tanévre. A 2017/2018-as tanévben több mint 1500 iskola mintegy 320 ezer tanulója vett részt a témahéten, az ahhoz kapcsolódó tanárképzésbe pedig 430 pedagógust vontak be.

Az Emmi támogatásával 2016 óta évente megszervezik a Világ legnagyobb tanórája című egyhetes eseményt is, amelyhez 2018-ban több mint ötszáz iskolából 3540 osztály csatlakozott.

Forrás: Magyar Nemzet