A Klubrádió továbbra is téma a külföldi lapokban

HírKlikk 2020. szeptember 15. 10:05 2020. szept. 15. 10:05

„A Médiatanács – mint sok más intézmény Magyarországon – kizárólag a kormány által kinevezett tagokból áll, és az évek során, számos vitatott döntést hozott a hozzá tartozó területeken, miközben nem teljesíti feladatát, ami a média pluralitásának, valamint a nyitott és tisztességes sajtópiac védelme lenne” – írta az AP hírügynökség számos lap által átvett tudósításában, amelyben a Klubrádió elleni lépésről és a hátteréről számolt be.

A világszerte átvett jelentésében az AP idézi Dunka Mijatovic, az Európai Tanács emberi jogi biztosának Twitter-üzenetét, amelyben aggodalmát fejezte ki a Klubrádió miatt. Mint írta: a Médiatanács döntése „újabb illusztrációja a független médiára gyakorolt nyomásnak”, „a média pluralizmusát a demokráciákban fenn kell tartani”, és hogy továbbra is fel fogja hozni a magyar kormánnyal szemben a sajtószabadság kérdéseit.

A hírügynökség tudósítója emlékeztetett arra, hogy a Klubrádió mindig is Orbán célkeresztjében állt azóta, hogy 2010-ben újra miniszterelnök lett. A rádiónak számos jogi csatát kellett megvívnia, mire megkapta a februárban lejáró, hét évre szóló frekvenciaengedélyt. Korábban országosan hallgatható volt, de elvették a regionális sugárzási engedélyeit, és jelenleg csak Budapesten fogható. A médiatanács indoklása szerint, számos –  de közelebbről meg nem nevezett – szabálysértés miatt, nem hosszabbítja meg automatikusan az engedélyt.

A sajtószabadság az egyik fő kérdés a demokratikus jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság körüli aggályok mellett. Az EU eljárásokat indított Orbán Viktor kormánya ellen – írta a tudósító, példaként sorolva, hogy a kormány eltorzította a médiapiacot azzal, hogy az ellenőrzése alatt álló orgánumokat elárasztja hatalmas hirdetésekkel, illetve, hogy 2018-ban giga-médiakonglomerátumot hozott létre a kormány ellenőrzése alatt. „A Médiatanács, mint sok más intézmény Magyarországon, kizárólag a kormány által kinevezett tagokból áll, és az évek során számos vitatott döntést hozott a hozzá tartozó területeken, miközben nem teljesíti feladatát, amely a média pluralitása, valamint a nyitott és tisztességes sajtópiac védelme lenne” – írta az AP. 

Forrás: Hírklikk