A kormány bosszúja után újabb három szerző utasította vissza a Térey-ösztöndíjat

HírKlikk 2020. január 30. 07:12 2020. jan. 30. 07:12

Bartók Imre és Csehy Zoltán után újabb három szerző jelentette be, hogy nem kéri a Petőfi Irodalmi Múzeum Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíjat: Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra a Litera szerkesztőségének jelentette be, hogy lemondanak a nekik megszavazott, öt évig járó támogatásról. 

Döntésüket magyarázhatja, hogy a kormány bosszút állt a díjat politikai okokból elsőként (Demeter Szilárd és a szintén díjazott Orbán János Dénes személye miatt) visszautasító Bartók Imrén: Bartók egy műve képviselhette volna Magyarországot a külügy által is támogatott Irodalom Éjszakája programon,  a Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya  azonban visszavonta ezt a döntést.

Bartók Imre

 

A főosztály ezt az alábbi, több lapnak, köztük a Fideliónak elküldött válasszal indokolta:

„Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek. Ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek. Amennyiben Bartók Imre jelzi, hogy véleményét félreértettük, és mégsem jelent számára problémát a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának, örömmel jelezzük a szervezőknek, hogy továbbra is az ő szövegével kívánjuk képviselni a magyar irodalmat.”

Forrás: Hírklikk