"A kormány elkötelezett a lakosság egészségi állapotának javításában"

HírKlikk 2019. szeptember 11. 19:32 2019. szept. 11. 19:32

A kormány elkötelezett a lakosság egészségi állapotának javítása, valamint a biztonságos, magas színvonalú betegellátás iránt - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára szerdán Balatonfüreden.

 Csányi Endre Péter a XXI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XVI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia megnyitója után tartott kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, az egészségügyi fejlesztéseket az ágazati vezetés egy három pilléren álló - szakmai, humánerőforrás- és struktúraváltást, valamint korszerű finanszírozási modellt megvalósító - programmal támogatja.

Közölte: a kormány jóváhagyta, hogy öt fő betegségcsoportra - a keringési, daganatos és mozgásszervi betegségekre, a mentális, azon belül is a pszichiátriai addiktológiai problémákra, valamint a jövőt jelentő gyermekegészségügy területére - kiemelten koncentráljanak.

Csányi Endre Péter kulcselemnek tekinti a lakóhelyhez közeli szolgáltatások komplex fejlesztését, az egészségfejlesztési irodák, az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás közelebb hozását, és a feszesebb, egyértelműbb betegutak definiálását.

Hozzátette: cél, hogy a lehető legrövidebb ideig a lehető legmagasabb technológiai színvonalon biztosított legyen a fekvőbeteg-ellátási háttér, és egy akut esemény után legyen szervezett formában értesítve a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás a hatékony utókövetés érdekében.

A politikus arról is beszélt: a szakmai program megvalósítása megbecsült kollégákkal képzelhető el. Ezt jelzi, hogy júliusban nyolc százalékos alapbéremelés történt az egészségügyi szakdolgozóknál és a védőnőknél - ami 2022 januárjáig eléri a 72 százalékot -, és tárgyalások folynak az érdekképviseleti szervekkel az orvosi béremelésekről is.  

A Medicina2000 - Magyar Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség által szervezett háromnapos konferencián olyan témákkal is foglalkoznak, mint az Egészséges Budapest Program, a szervezett állami vastagbélrák szűrés, a sürgősségi ellátás, a praxisközösségek és az alap- és szakellátás együttműködése. Szó lesz a szomszédos országok járóbeteg-ellátásának helyzetéről, a mikrobiomról és jelentőségéről, a női egészségről, a szakdolgozók egészségéről és az esztétikai beavatkozásokról is. A zárónapon az intézményi menedzsmenttel foglalkoznak majd.

Forrás: MTI/Hírklikk