A kormány megrendelt még 1000 lélegeztetőgépet

HírKlikk 2020. szeptember 25. 18:40 2020. szept. 25. 18:40

Napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott – mondta Szijjártó Péter Vácon.

A külgazdasági és külügyminiszter a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarországon gyártott lélegeztetőgép technológiai szempontból ma a legjobb a világpiacon: korhatár nélkül alkalmazható, alacsony energiafelhasználású és függetleníthető a kórházban lévő intenzív osztályokon rendelkezésre álló sűrített levegőt biztosító kiállásoktól.

Hozzátette, hogy a gépet a Honvédkórházban, a Debreceni Egyetemi kórházban és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) is tesztelték és mindenhonnan csak a legjobb visszajelzések érkeztek. A legyártott gépekből 900 darab szállításra kész, 100 darabot még tesztelnek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy a járvány alatt minden ország számára felértékelődött az önellátás, így nagy biztonságot jelent, hogy nagy mennyiségben tud Magyarország olyan lélegeztetőgépeket előállítani, amelyek a világ bármelyik pontján, a világ bármelyik kórházában megállják a helyüket. Nagy büszkeség, hogy mindez itt, Vácon, a magyar emberek munkájának köszönhetően jött létre – fűzte hozzá az államtitkár.

A Celitron egy magyar gyártó cég, amely a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt a sterilizálás és a fertőzésveszélyes hulladékkezelési rendszerek terén. Világszerte több mint 80 országban már több mint 400 kórházi veszélyeshulladék-kezelő egységet (hulladékfertőtlenítő berendezést), valamint több mint 4000 gőzsterilizálót telepítettek.

A Celitron termékeit és alkatrészeit a 8898 négyzetméter alapterületű, új ipartelepen lévő gyárában állítja elő. A vállalat több mint 80 teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottat foglalkoztat.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint, a Celitron Kft. árbevétele tavaly meghaladta az 1 milliárd forintot, ami csaknem 20 százalékos csökkenés 2018-hoz képest. Adózott vesztesége tavaly valamivel több mint 201 millió forint volt, szemben a 2018-as 280 milliós veszteséggel.

Forrás: MTI