A kormány nem látja be, hogy tévedett, s mindannyiunk szerencséjére másként cselekszik, mint korábban

NVZS 2021. december 15. 07:18 2021. dec. 15. 07:18

Több tanulságot is le lehet vonni a hét végén véget ért – leánynevén – oltási akcióhétből, ami végül oltási akcióhetekbe fordult át, miután a kormány kétszer is meghosszabbította. Nem véletlenül: ugyanis valóban fel tudta éleszteni az amúgy tragikusan lanyha oltási kedvet a magyarokban. S habár a sikere messze nem volt olyan átütő, mint ahogy a kormánypropaganda igyekezett beállítani, egyértelműen jól jött, s nem csak az oltást felvevők számának növekedése, hanem amiatt is, hogy ismét a figyelem fókuszába került az oltás, az embereket – akiknek már a könyökükön jött ki az üres oltásra buzdító propaganda – tényleg foglalkoztatni kezdte a kérdés. Mindez köszönhetően annak, hogy ez egyszer a kormány végre eleget tett a szakértők által az első pillanattól kezdve mantrázott kérésnek: regisztrációmentessé és választhatóvá tette az oltást.

Három hét után vasárnap este végül véget ért az oltási akció, amikor is regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehetett oltásra menni. (Pontosabban mégsem, mivel a kormány – derült égből villámcsapásként – e hét csütörtöktől újabb három napra ismét bevezette a rendszert.) A három hét alatt impozánsan sokan, összesen 1 millió 436 ezren oltatták be magukat, ami szép szám, de a képet árnyalja (s nem is kicsit), hogy csak 166 ezer olyan ember oltatta be ilyen keretek között magát, aki korábban nem volt hajlandó, vagy valami más ok miatt nem vette fel még az első oltást sem. A harmadik, megerősítő oltás iránt volt a legnagyobb igény: 1,171 millióan vették fel a harmadik, megerősítő oltást.

De miután minden egyes plusz ember beoltásával is plusz életek menthetők meg, s közelebb tud az ország kerülni az annyira szükséges nyájimmunitáshoz, nem szabad fanyalogni az oltási akcióhét eredményén. Így azután örülni kell annak, hogy a kormány – amelyik nem arról ismert, hogy valaha is belátta volna a tévedését – ezúttal, ki nem mondva, de mégis elismerte, hogy a szakértőknek volt igazuk, s legalább három hétre elengedte a regisztráció iránti merev ragaszkodását. Emellett azt is elismerte, hogy az emberek szeretik kiválasztani, melyik vakcinával akarják magukat beoltatni.

S hogy mennyire volt sikeres a három hetesre elnyúlt oltási akcióhét? Megmutatjuk a számokat.

Forrás: koronavirus.gov.hu adatai alapján

A grafikonból is látszik, hogy durván a duplájára nőtt az oltási akcióhét három hete, illetve az azt megelőző három hét alatt az oltást felvevők száma. Az alábbi táblázatból pedig már az is kiderül, hogy mely kategóriákban (egyszer, kétszer, illetve háromszor oltott) volt a leginkbb vonzó az, hogy egyszerűbben lehetett felvenni az oltást.

Forrás: koronavirus.gov.hu adatai alapján

Ugyanakkor még az elmúlt három hét viszonylag jó oltási adataival sem ülhetünk a babérjainkon. Mert miközben pár nappal ezelőtt Orbán Viktor karmesteri pálcájának intésére napokig azt harsogta a propaganda, hogy  elsők vagyunk a harmadik, megerősítő oltások felvételével, mára már Európában is visszaszorultunk a harmadik helyre. Az ECDC Európai járványmegelőzési és ellenőrközpont adatai szerint ugyanis Izlandon a teljes lakosság 42,7, Ausztriában pedig a 31,9 százaléka kapta már meg a harmadik oltást is, Magyarország a harmadik helyen áll az EU-ban a maga 29,6 százalékos adatával.

A két oltást felvettek arányában egyre hátrébb szorulunk, az ECDC adatai szerint,

Forrás: ECD

Mindehhez képest pedig az adataink tragikusak: a legfrissebb hivatalos tájékoztató szerint a megelőző 24 órában újabb 3575 új fertőzöttet igazoltak (ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 202 514 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma), s elhunyt 195 beteg. Eddig összesen 37 079 magyart veszítettünk el a koronavírus-járványban – s hol van még a vége?