A kormány nem tehetné fel a népszavazási kérdéseit

HírKlikk 2022. február 16. 19:15 2022. feb. 16. 19:15

Magyarországon újra nyomás alá kerültek az LMBTQ közösség tagjai és az őket segítő civil szervezetek – figyelmeztetett a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet, miután a bíróság másodfokon a Labrisz egyesület ellen ítélve kimondta: az egyesület hírnevét nem sérti, hogy egy kormánypárti lap a pedofilokkal hozta összefüggésbe a szervezetet. Ezzel nagyjából egy időben a Médiatanács megbírságolta az RTL Klubot egy szivárványcsaládokat népszerűsítő közérdekű klip sugárzásáért.

A Human Rights Watch a „Meseország mindenkié” című – a Labrisz egyesület által kiadott – könyv körüli hullámokat felidézve, emlékeztet arra, hogy az a homofóbia növekedéséhez vezetett, és a parlament ezekre támaszkodva hozott LMBTQ-ellenes törvényt. A Labrisz perében első fokon született ítélet ugyanakkor még azt állapította meg, hogy az LMBTQ-aktivisták és a pedofilok összehasonlítása alaptalan és támadó. 

Szólt a cikk a témához kapcsolódó további törvényekről is, valamint arról, hogy a magyar kormány mindezt a gyermekek védelmére hivatkozva teszi, és az április 3-i parlamenti választással egy időben népszavazást is rendez a már elfogadott törvényről. Hozzátette: az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága és más emberi jogi szakértők hangsúlyozták, hogy a releváns, megfelelő, és időben történő szexuális felvilágosítás elmulasztása veszélyezteti a gyerekek jogát az információ kereséséhez és megszerzéshez, valamint az egészséghez való jogukat is, továbbá felkészületlenné teszi őket arra, hogy megvédjék magukat, amikor szexuálisan aktívvá akarnak válni.    

„A magyar hatóságok nem tehetik fel népszavazásra a gyermekek és az LMBTQ emberek jogait, és nem hallgattathatják el azokat, akik szót emelnek az érdekükben” – hangsúlyozta a Human Rights Watch.  

 

Forrás: Hírklikk