A kormány nyíltan politikai propagandára használja a KRÉTA-rendszert

Millei Ilona 2024. április 3. 14:55 2024. ápr. 3. 14:55

A KRÉTA-rendszerben üzent Orbán Viktor a diákok szüleinek a közösségi közlekedésben bevezetett új tarifarendszerről, a kedvezményekről. A PSZ és a PDSZ szerint a szülőknek szánt üzenetet nem Orbán Viktornak kellett volna aláírnia. Ebből csak az látszik, hogy a kormány az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtt propaganda céljaira használja azt a felületet, ami a közoktatás ügyeiről szól. 

Maga a történet még húsvét előtti, bár valószínűleg nem húsvéti ajándéknak szánták, amikor a KRÉTA elektronikus ellenőrzőben egy Orbán Viktor által aláírt március 28.-i levélben tájékoztatták a szülőket a közlekedés „új időszámításáról”. Ez alatt a március 1-től életbe lépett új tarifarendszer nyújtotta előnyöket értették. A levélben az áll: „mindenki számára olcsóbb és átláthatóbb, egyszerűbb és korszerűbb tarifarendszert alakítottunk ki. Nehéz időkben ez sokaknak nagy segítséget jelent”. A levélből – valószínűleg nem véletlenül – még az is kiderül, hogy az új rendszerrel „mintegy 4 millió ember jár jobban, legyen szó mindennapos ingázásról, eseti ügyintézésről vagy éppen kikapcsolódásról”. És az is kibújik, mint szög a zsákból, hogy miért kapták azt meg a szülők a KRÉTA-n keresztül: „A változás a 14 év alatti, iskoláskorú gyermekeket is érinti – így az Ön családja is a nyertese lesz az új rendszer bevezetésének. A család a nemzet alapja, ezért a magyar kormány számára a családok és a gyermekek segítése kiemelt fontosságú.”

Mindebből a választások előtt nagyon is kitetszik a kormánypropaganda, kíváncsiak is voltunk, mit szóltak hozzá az érintettek.  

„A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem annyira a levél tartalmán csodálkozik, mint inkább az aláíróján, mert a miniszterelnök levelének semmi keresnivalója nincs egy olyan felületen, amely a közoktatás ügyeiről szól” – válaszolta kérdésünkre Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Úgy vélte, ezt a levelet maximum a közlekedési miniszter küldhette volna, de rendszerüzenetként leginkább egy szülőknek szóló tájékoztatás keretében a Klebelsberg Központ. Hozzátette: „persze, tudjuk, hogy kezdődik az önkormányzati és az EP-választás kampánya. Ugyanakkor gyanítjuk, hogy a köznevelési törvény pontjait is sérti ez a levél, hiszen nyíltan politikai propagandára használják a KRÉTA-rendszert”. A köznevelési törvényben ugyanis benne van, hogy az iskolának politikamentes intézménynek kell lennie. Ez pedig nem csak arra érvényes, hogy az éppen nem kormányon lévő politikusok ne menjenek be az iskolába, és ne küldjenek üzeneteket, a szabály a jelenlegi kormánypártokra is ugyanúgy érvényes. Úgyhogy ezt az üzenetet biztos nem Orbán Viktornak kellett volna aláírnia.

A PSZ alelnöke megjegyezte, hogy Karácsony Gergely sem küldött ilyen üzenetet a KRÉTA-n keresztül, holott a 14 év alatti budapesti diákok már több éve ingyen közlekedhetnek a fővárosban. Ő az erről szóló értesítést nem így oldotta meg. Vagyis ebben a levélben a KRÉTA-n keresztüli megoldás és a levél aláírója az, ami kérdéseket vethet fel.  

Gosztonyi Gábor legkisebb gyermeke a KRÉTA-rendszer részese, de azt mondja, ő, mint szülő nem miniszterelnöki szinten kíváncsi egy ilyen tájékoztatásra, és egyszerűen kikéri magának az ilyen vegzálást. Ha nincs politikai kampány – tette hozzá –, akkor a szülők „el vannak felejtve”, ha van, akkor meg hirtelen megszaporodnak a „szebbnél szebb üzenetetek”

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége (PDSZ) országos választmányának tagja erősebben fogalmazott. Szerinte a kormány abszolút propagandára használja már a KRÉTA-t. Teljesen indokolatlan, hogy a szülőket Orbán Viktor aláírásával tájékoztassák egy utazási kedvezményről, és úgy közöljék velük, mintha az a miniszterelnök saját adománya lenne. A KRÉTA-t lehet arra használni, hogy különböző információkat adjanak rajta keresztül a szülőknek, nyilván arról is lehet tájékoztatni őket, hogy milyen utazási, vagy egyéb kedvezmények járnak a diákoknak, de ezt úgy előadni, mintha ez a miniszterelnöknek valamiféle magánadománya volna, nagyon visszatetsző. Mint mondta, „ez egy gusztustalan propaganda”

A PDSZ-t egyébként felháborodott szülők hívták fel, hogy lehet, hogy már a KRÉTA-t is kormánypropagandára használják. Azt kérdezték, milyen alapon jut hozzá a miniszterelnök az ő KRÉTA-felületükhöz. Persze, ez a levél nem a miniszterelnöktől közvetlenül érkezik, hanem a tankerületi központokon keresztül először az igazgatókhoz jut el, tőlük pedig a szülőkhöz. Azt is kérdezték a szülők, ha van valamilyen – például utazási – kedvezmény, miért nem annak a tájékoztatóját kapják meg, aki azt adta, miért kell úgy csinálni, mintha a „Kedves Vezető” egyéni adománya lenne. 

Nagy Erzsébet szerint az ilyen üzengetés nem is új dolog, már az első Orbán-kormány idején is megtörtént, amikor a diákok kemény fedeles könyvet, úgynevezett Milleniumi Olvasókönyvet kaptak. Akkor a polgármestereknek írt levelet Orbán Viktor, hogy ők adják át a könyveket. Az akkori pécsi polgármester, az MSZP-s Toller László ezt megtagadta, aminek volt is erős sajtóvisszhangja. Utána azonban már nem „vacakoltak” azzal, hogy a fenntartón keresztül menjenek ezek az üzenetek, hanem közvetlenül Orbán Viktor üzenget a KRÉTA-n keresztül, ahogy tette ezt decemberben is, amikor levelet küldött azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke kapott a 140 ezer kiosztott laptopból. 

Arra vonatkozóan ugyan nincs szabály, hogy a KRÉTA-n keresztül kik üzenhetnek a szülőknek, de arra viszont van, hogy a KRÉTA mire szolgál. Nagy Erzsébet azt mondja, az tulajdonképpen egy elektronikus napló, és ha azon keresztül küldi a levelet Orbán, az olyan, mintha az elektronikus naplóhoz közvetlenül hozzáférne a kormányfő. Vagyis ilyen értelemben közvetetten létezik szabály, hiszen a KRÉTA az oktatási intézmény szereplői, a diákok, a szülők és az intézményvezető közötti kapcsolattartás terepe. Abban megtalálhatók az intézményi dokumentumok, a KRÉTA a jegyek, a tanórák, és a házi feladatok beírására szolgáló rendszer, és nem arra, hogy a kormány ezen keresztül üzengessen a szülőknek. Ez a fajta kormányzati üzengetés egy, a kormány számára kézenfekvő, egyszerű módszer arra, hogy az összes szülőt elérjék általa. Nem kell adatokat gyűjtögetni, nem kell semmilyen külön intézkedés, hanem egy egyszerű üzenettel érzékeltetni lehet a szülőkkel, hogy gondoskodik róluk a miniszterelnök. 

Nagy Erzsébet szerint ez a diktatúrákra jellemző reflex, és lehet, hogy legközelebb már a miniszterelnök képét is ki kell majd tenni az osztályteremben.

Arról egyébként, hogy maguk a szülők miként vélekedtek az Orbán által aláírt, közlekedési kedvezményeket közvetítő levélről, álljon itt néhány Facebook-poszt.

„Soha nem olvasom el a Krétán küldött kormánytól jövő leveleket, semmilyen kérdőívet, méréshez kiküldött háttérinformációs adatszolgáltatást, kérdéssort sem. Nem kell minden hülyeséggel foglalkozni.”

„Vérlázító, hogy minden eszközt megragadnak, hogy tolják a propaganda szekerét!  Persze ez nem újkeletű, de ez a vehemencia, amit most tapasztalunk ...”

„Azt hittem, vírus...”

„Nekem ez spamnek tűnik. Törlés.”

„Lesem, várom mikor jön már a körlevél, és a kedves miniszter úr bejelenti: megemeli a méltánytalanul alacsony nyugdíjakat! Akiknek nem éri el az átlagot, azokét kiegészítik a milliomosokéból. Csak jelzem, jön a választás, és mi sokan vagyunk.”