A Kreml járhat jól, ha Magyarország gázt vásárol Törökországtól

HírKlikk 2024. április 3. 14:05 2024. ápr. 3. 14:05

Miközben az Európai Unió erőfeszítéseket tesz az orosz energiafüggőség megszüntetésére, Törökország a jelek szerint olcsó orosz gázzal látná el a tagországok egy részét.

„Történelmi nap közeleg a magyar-török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra" – közölte a külgazdasági és külügyminiszter néhány napja a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter szerint a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, „ezzel néhány napon belül Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál."

A tavaly augusztusi gázszállítási szerződést februárban véglegesítette a két fél, amelynek új eleme az, hogy ezentúl Törökország nemcsak tranzitútvonalként – azaz orosz földgáz szállítójaként –, hanem forrásországként, saját földgáz exportőreként is működik majd.

Elemzők azonban attól tartanak, hogy a megállapodással valójában Oroszország erősíti meg pozícióját ismét az Európai Unióban – írja az Euronews a Politico cikkére hivatkozva, emlékeztetve Erdoğan török elnök azon ambíciójára, hogy országát egész Európa „gázközpontjává" fejlessze.

A brüsszeli lap szerint az EU-ban aggályosnak tartják, hogy miközben Moszkvától való energiafüggőségük megszüntetésén dolgoznak, a Törökország által Európába szállított gáz valójában Oroszországból származhat. Törökország maga is nagymértékben importfüggő, és bár Ankara a NATO katonai szövetség tagja, elutasította a Moszkvával szembeni, nyugati vezetésű szankciókat, és úgy döntött, növeli az Oroszországgal folytatott energiakereskedelmét – írja a lap.

„Törökország nem tudna ilyen olcsó gázárakat elérni, ha a földgáz Oroszországon kívül máshonnan érkezne" – nyilatkozta a Politiconak Aura Sabadus, a Royal United Services Institute munkatársa, aki szerint ugyanakkor „semmi sem indokolja", hogy Brüsszel közbelépjen az ügyben, mivel „úgy tűnik, a kereskedőknek nincsenek aggályaik az orosz gáz átvételével kapcsolatban".

Egy neve elhallgatását kérő, magas rangú uniós tisztviselő a Politiconak elmondta, hogy az Európai Bizottság „nagyon szorosan nyomon követi a török gázközpont megnyitásának tervét". Hozzátette azonban, hogy az orosz gáz más országon keresztül történő vásárlása a jelenlegi szankciós szabályok szerint megengedett.

Budapest folyamatosan ellenezte az orosz energiával kapcsolatos szigorúbb korlátozásokat, beleértve a nukleáris ágazatot is, sőt, bővítette az energetikai együttműködését Moszkvával. A Törökországból érkező földgáz valódi eredetének kiderítése gyakorlatilag lehetetlen.

Az Európai Unió energiaügyi biztosa tavaly novemberben arra figyelmeztetett, hogy Magyarországnak fokoznia kell az erőfeszítéseit az orosz energiabeszerzések megszüntetésére, amelyek miatt az ország ki van téve a Kreml rosszindulatú befolyásának. Kadri Simson szerint „még Magyarország is tudja, hogy ezzel jogot ad Oroszországnak a piacuk manipulálására."

Az EU az orosz invázió előtti több mint 40 százalékról mára kevesebb mint 10 százalékra csökkentette az orosz vezetékes gázimporttól való függőségét.

Forrás: Euronews