A lakosság kétharmada nem bírná ki két hónapnál tovább fizetés nélkül

HírKlikk 2020. március 17. 16:09 2020. márc. 17. 16:09

A magyar lakosság megdöbbentően kevés anyagi tartalékkal rendelkezik – írja közösségi oldalán Pulai András, a Publicus stratégiai igazgatója. Márpedig a lakossági tartalékokkal kapcsolatos adatok kulcsfontosságúak a mostani helyzetben, amikor a koronavírus miatt a munkahelyek száma valószínűleg csökkenni fog.

Pulai egy 2019 novemberében, a Népszava Online felkérésére készült felmérés eredményeit idézi: akkor a megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) monda azt, hogy egy hónapra sem elegendő a megtakarítása. Az aktív korúak között ez az arány nem sokkal jobb, 32 százalék. További 29 százalék legfeljebb egy-két hónapig húzná csak ki a tartalékaiból, itt nincs különbség az aktívak és a nem aktívak arányában.

A közvélemény-kutató levonja az egyébként is jól látható következtetést: „nagyon sokan, nagyon hamar, komoly bajba kerülnek ha elbocsátják őket, vagy nem tudnak dolgozni menni, és nem kapnak fizetést. Sokkal többen, és sokkal nagyon bajba, mint más európai, vagy akár környező országban”.

A posztból kiderül, hogy van, ahol meg tudják oldani a problémát: Dániában és Ausztriában az állam adja az ilyen időszakokban a fizetés egy részét, Hongkongban az érintettek azonnal kapnak egy bizonyos összeget – utóbbi módszer bevezetését az Egyesült Államokban is tervezik –, más országokban pedig a munkaadók kapnak járulékkedvezményeket.

Pulai András szerint, a magyar kormánynak gyorsan kell lépnie, hogy megelőzze a bajt, amit az egyéni fizetések kiesése okoz.

Erre egyébként az ellenzék is felhívta a kormány figyelmét, az MSZP például ötpontos javaslatcsomaggal állt elő, amit a miniszterelnök gyakorlatilag az érdeklődés legkisebb jele nélkül elutasított.