A legnépszerűbb cégek a magyar frissdiplomások számára

HírKlikk 2024. október 6. 09:15 2024. okt. 6. 09:15

A frissdiplomások 73 százaléka nemzetközi cégnél szeretne elhelyezkedni, legalábbis egy friss felmérés szerint ennyien ikszeltek arra, hogy hol keresnek főként állást. A mérnöki és technológiai iparágak a legvonzóbbak a szemükben, és sok céget meg is neveztek, a Telekom, a Mol, a Coca-Cola, a Yettel, a Bosch, az OTP és az Audi is szerepelt köztük. 

A fenti adatok nem meglepők annak a fényében, hogy a HR Portálhoz eljuttatott felmérést – amelyet az Economx ismertetett –  az 56. Műegyetemi Állásbörze szervezői készítették. Több mint 500 hallgató és friss diplomás válaszolta meg a kérdéseket, amelyek többek között arra keresték a választ, hogy a válaszadók hogyan értékelik a választott szakirányukat, és hogy milyen munkahelyek, pozíciók érdeklik őket leginkább karrierjük kezdetén. 

A mérnöki és technológiai iparágban helyezkedne el legszívesebben az egyetemi hallgatók többsége a diploma megszerzése után, a válaszadók háromnegyede főként a nemzetközi cégeket preferálná, de a kitöltők közel fele a magánszektort is megjelölte ebben a kérdéskörben. A hallgatók és friss diplomások 84 százaléka érdeklődési kör alapján választotta a szakirányát, de 77 százalékuk a karrierlehetőséget, a jövőben kereseti lehetőséget is megjelölte okként. 82 százalékuk elégedett az általuk elvégzett szakkal, majdnem mindannyian jelentkeznének még a szakmájához kapcsolódó kiegészítő képzésre is.

A felmérésben kérték a résztvevőket, hogy értékeljék – egytől ötig terjedő skálán – a legvonzóbb területeket. Nos, 4,6-ot kapott a mérnöki és technológiai iparág, 4,4-et az egészségügy, amit 4,3-al nem sokkal lemaradva követett a pénzügyi és banki szektor. Talán nem meglepő módon, a legkevésbé vonzónak az oktatás bizonyult (3,2), az már némileg váratlanabb, hogy a marketing és reklám is csak 3,5 pontos értékelést kapott.

A frissdiplomások 73 százaléka nemzetközi cégeknél keres elsősorban állást, 54 százalék a magánszektorban is nézelődik, csak 34 százalék helyezkedne el a közszférában, 30 százalék a nonprofit szektorban és 18 százalék startup cégnél.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom