A legrosszabb napon akár 560 magyar áldozatot is követelhet a járvány

NVZS 2021. március 9. 19:15 2021. márc. 9. 19:15

Nem lepődött meg túlságosan Falus Ferenc az amerikai járványmodellező szakemberek által közzétett előrejelzésen, amely szerint Magyarországon közelítheti az ötvenezret a koronavírusban elhunytak száma.

A korábbi országos tiszti főorvos egy évvel ezelőtti modellezésének eredménye harmincezret előrejelző áldozat-szám volt, „de akkor még hol voltak a Covid19 mutánsai?”. A prognózis szerint a pandémia április eleji csúcspontján akár 560 ember is elhunyhat egy napon. Ha most hirtelen meg akarnánk fogni a vírust, azonnal el kellene rendelni a teljes „maradj otthont” – véli Falus –, ám ehelyett a nyitásról beszélünk. „Az oltáshelyzetről pedig jobb semmit nem mondani, hiszen hiába harsogja a propaganda, hogy milyen jól állunk, a teljesen átoltott (mindkét adagot megkapott emberek) lakossághoz viszonyított arányában csak a 11.-ek vagyunk Európában”.

A 444 szúrta ki azt az amerikai előrejelzést, amelynek Magyarországra vonatkozó grafikonjai mellbevágó közeljövőt vetítenek előre. A Bill Gates által is támogatott amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező szakemberei szerint a járvány harmadik hullámában minden eddiginél több ember fertőződhet és halhat meg Magyarországon. 

Előrejelzésük szerint a járvány csúcspontján, április 3-án, a helyzet legkedvezőbb alakulása esetén 443, a legkedvezőtlenebb szcenárió szerint 560 ember hunyhat el koronavírus következtében Magyarországon. Júliusig az összes halálos áldozat száma 35 500, illetve (legrosszabb esetben) csaknem 50 ezer is lehet. Számításaik szerint egyébként Magyarországon április elején tetőzhet a járvány, és a legjobb esetben is majd csak június vége felé csökkennek drasztikusan a számok. Megjegyzendő, hogy a legkedvezőbb forgatókönyv akkor tud megvalósulni a szakemberek szerint, ha az emberek 95 százaléka hordja a maszkot.

Már egy éve is volt harmincezres előrejelzés

Mennyire látja reálisnak ezt az előrejelzést? – kérdeztük Falus Ferenc járványügyi szakembertől. A korábbi országos tiszti főorvos egy másik – az általa a pandémia kitörése után nem sokkal, szintén modellezéssel kapott – prognózis eredményét idézte fel. Akkor azt becsülte, hogy a Covid19 hazai halálos áldozatainak száma elérheti a 30 ezret, kiváltképpen, ha nem lesznek hatékony intézkedések a megfékezésére. „Jelenleg már meghaladja a 16 ezret ez a szám, s a járványnak még közel nincs vége, sőt” – mondta, hozzátéve: akkor még nem számoltak a mutánsok megjelenésével.

Nyitás helyett inkább a „maradj otthon” kellene

„Mindenesetre a fenti előrejelzés  messze nem megnyugtató, nem arról szól, hogy a nyitásról lenne szabad akár csak gondolkodni is” – hívta fel a figyelmet a szakember. Aki nagy hibának tartja, hogy napokig semmi intézkedés nem történt azután, hogy Orbán bejelentette, a két legnehezebb hét előtt állunk. Miután pedig tudatták, hogy pár nap múlva jön a részleges lezárás, az emberek szinte karácsonyi rohamra indultak, részben a lakosság tájékozatlansága miatt. 

Ezért a kormány a felelős, hiszen a kormányzati médiumok még mindig nem mutatják be a betegség súlyos következményeit, s emiatt az emberek jó része úgy érzi, nem kell félni. „Ahelyett, hogy a nyitásról gondolkodnánk, azon kellene inkább elgondolkodni, hogy tudomásul tudjuk-e venni az óriási veszteségünket, azt, hogy egy kisvárosnyi magyar lakosság tűnt el a járvány következtében”. 

Megy a PR-szöveg, pedig...

„Ha hirtelen meg akarnánk fogni a járványt, akkor azonnal el kellene rendelni a ’maradj otthon-t’, le kellene állítani minden, nem feltétlenül szükséges mozgást, az országba belépőket pedig a belépéskor antigén gyorsteszttel kellene ellenőrizni” – sorolta Falus. 

Kérdésünkre, hogy enélkül mi lehet egy hónap múlva, úgy reagált: „nem hogy azt nem lehet megmondani, de még azt sem, hogy mi lesz holnap”. Akárhogy is, azonnal neki kellene fogni a tömeges ingyenes tesztelésnek. Felvetésünkre, hogy nem áll-e ugyanez – mármint a tömeges – az oltásokra, rávágta: „az oltásról a legszívesebben semmit nem mondanék”. 

Értetlenségünkre elmondta, hogy a Facebookon is felidézte az Euronews tegnapi jelentését, amelyből azt tudhatjuk meg, hogy a magyar lakosságnak csak a 3,1 százaléka van mind a két adaggal beoltva, azaz ekkora a teljesen beoltottak (a teljes védettséget megkapottak), aránya. Ezzel pedig Európában a 11. helyen állunk. Fals tehát az a kormányzati propaganda, amely azt harsogja, hogy mi vagyunk a második legátoltottabb ország az Európai Unióban.