A legrosszabbkor menesztené Netanjahu a védelmi minisztert

HírKlikk 2024. szeptember 19. 16:00 2024. szept. 19. 16:00

Erős a benyomás, hogy Izrael le kívánta fejezni a Hezbollah vezérkarát, de a körmönfont akció azt is jelezheti, hogy az ország ki akarja terjeszteni a háborút Libanonra. Így látja Marc Champion szemleíró, aki külön felhívta a figyelmet arra, hogy a sebesültek között volt az iráni nagykövet is, bár már jó ideje felesleges bizonyítani, hogy Teherán áll a husziktól a Hamászig terjedő ellenállási ív mögött.

Az izraeli invázió semmiképpen sem elkerülhetetlen, és remélhetőleg a gerillák felfogták az üzenetet: bármikor célkeresztbe kerülhetnek. Viszont Netanjahunak mérlegelnie kell, hogy ha megindítja a hadsereget, akkor ez minek minősül: agressziónak vagy önvédelemnek? Illetve, hogy képes-e így szavatolni a biztonságot saját országának, valamint a stabilitást a térség számára?

A Bloomberg szerint erős érv, hogy törvényes lenne a hadművelet, mivel tény, hogy az Iszlám Köztársaság közvetítők révén tör Izrael Állam létére. Viszont félő, hogy a libanoni háború még véresebb lenne, mint a gázai. És a történelem is azt igazolja, hogy nem lenne bölcs dolog eszkalálni a válságot.  

De ami még rosszabb, a miniszterelnök pont most akarja leváltani a védelmi minisztert és talán a vezérkari főnököt is. Márpedig előbbi fegyvernyugvást szorgalmaz és összetűzött főnökével az ügyben is, hogy behívják-e katonai szolgálatra az ultraortodox jesivák diákjait. A kiszemelt utódnak ugyanakkor semmiféle érdemi harci tapasztalata nincs, csak az szól mellette, hogy négy mandátumával valamelyest megerősítené a kormányfő helyzetét a Knesszetben.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom