A lengyelek az elnököt hibáztatják a lassú oltásért

HírKlikk 2021. január 23. 18:10 2021. jan. 23. 18:10

Lengyelországban számon kérik Andrzej Duda államfőn, hogy miért nem egyezett meg Donald Trumppal arról, hogy külön úton érkezzen meg hozzájuk a Pfizer által gyártott vakcina.

A lengyel média szemrehányást tesz Andrzej Duda államfőnek, miért nem intézte el jó Donald Trump volt amerikai elnöknél, amikor 2020 júniusában nála járt Washingtonban, hogy Lengyelország külön úton oltásokat kapjon az Egyesült Államoktól – írja a Napi.hu a lengyel Gazeta.pl cikke alapján.

A napokban az elnök, az egészségügyi miniszter és az oltásokért felelős megbízott online feltett kérdésekre felelt az állampolgároknak a nemzeti oltási programmal kapcsolatban. Itt emlékeztették az elnököt arra, hogy 2020. júniusi USA-beli látogatása végén közös sajtókonferenciát tartott Donald Trumppal, amelyben szóltak a vakcina amerikai kidolgozásáról. A vakcina fejlesztésében lengyel tudósok is részt vettek és elhangzott a sajtókonferencián az, hogy az oltás a lehető leggyorsabban kerül majd Lengyelországba.

„Arra emlékeztetnek, hogy azt mondtam, Lengyelország az elsők között jut majd hozzá a vakcinához, ha kész az oltás, és ez teljesült is” – reagálta Duda.

Azonban a Pfizer amerikai cég, és a lengyel vezetés más megoldás mellett döntött, nevezetesen a közös európai beszerzés mellett, amely az unió minden államát ellátja a szükséges oltóanyaggal.

Forrás: Napi.hu