A magyar gyerek ötöde alkoholista családban nő fel

HírKlikk 2020. október 18. 09:05 2020. okt. 18. 09:05

A magyar emberek évente átlagosan csaknem tíz liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos italt fogyasztanak, és ha már súlyos a szenvedélybetegség, minden az alkohol körül forog az adott háztartásokban. Ennek következményeként, a gyermekeket súlyosan el is hanyagolhatják a szüleik.

Frankó András, a Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybetegeket segítő szolgálatának vezetője szerint, folyamatos bizonytalanságban nő fel az a négyszázezer magyar gyerek, akiknek családjában alkoholfüggő valamelyik szülő. Kiszámíthatatlanná válhatnak a mindennapok, hiszen akár egy komoly mélypont után is következhet jobb időszak, de ezt nagy valószínűséggel mélyrepülés követi – írja az Infostart

Egy olyan családban, ahol nincs béke és harmónia, családon belüli erőszak is előfordulhat, és elő is fordul sok gyerekkel, bár vannak olyan alkoholbetegek, akik egyáltalán nem agresszívek, sőt, sokan inkább kivonulnak a családból. Azonban az elhanyagolás, az érzelmi bizonytalanság is valamiféle bántalmazás – mondta Frankó András. 

Az is kiderült, hogy az érintett gyermekek egyharmada közel kerül a szenvedélybetegséghez vagy maga is szenvedélybeteg lesz.

Az alkoholbetegek számát a KSH 389 ezerre becsülte tavaly, de a szakemberek szerint, a valóságban két-háromszor többen vannak.

Forrás: infostart.hu