A magyar kormány beintett a NATO-nak

HírKlikk 2019. július 30. 09:07 2019. júl. 30. 09:07

Ami Romániának nem fért bele, azt Magyarország vállalta a jelek szerint: a magyar légtéren keresztül küldhettek orosz tankokat a szerb vevőnek.

Románia nem engedélyezte, hogy Oroszország a Dunán keresztül szállítson fegyvereket Szerbiába, arra hivatkozva, hogy az orosz fegyvereladásokra vonatkozóan szankciók vannak érvényben a nyugati szövetségi rendszer legtöbb országában, így Romániában is a Krím megszállása és Oroszországhoz csatolása óta. A fegyverek ettől függetlenül megérkeztek, sajtóértesülések szerint légi úton, a magyar légtér használatával – írja az AP értesülését idéző 444.hu.

A szerb médiában megjelenő hírek szerint eddig 10 páncélozott jármű érkezett Szerbiába, de az Oroszországgal kötött megállapodások értelmében jön még 30 használt T-72-es harckocsi, és 20 BRDM–2 úszóképes páncélozott felderítő jármű (valószínűleg ebből a modellből érkezett már 10 darab légi úton).

Aleksandar Vucic szerb elnök üdvözölte a fegyverszállításokat, és magasztalta az orosz segítséget a szerb haderőfejlesztésben. A járművek szállításáról annyit mondott, az a fontos, hogy azok Szerbiában vannak, hogy hogyan szállították őket, az pedig csak rájuk tartozik.

Magyarországon egyébként elvileg ugyanazok a szankciók érvényesek Oroszországgal szemben, mint Romániában - jegyzi meg a magyar hírportál. Az orosz fegyverszállításokat és a szerb haderőfejlesztést a NATO részéről korábban több kritika is érte, az amerikaiak szerint ez a program ugyanis alááshatja az amúgy is törékeny békét a Balkánon.  

Forrás: 444.hu