A magyar kormány manipulálhatja a választásokat

HírKlikk 2021. január 1. 12:54 2021. jan. 1. 12:54

„Arra kell felkészülni, hogy Brüsszelből és a tengerentúlról óriási erők fognak megmozdulni a következő másfél évben, hogy a magyar választások eredményét kívülről, illegitim módon manipulálva a nekik megfelelő irányba vigyék” – mondta Kövér László házelnök Bayer Zsoltnak a HírTV-ben.

De manipulálhatja a 2022-es magyar országgyűlési választásokat az Egyesült Államok és az Európai Unió – ahogy azt Kövér László a napokban felvázolta? Erről Tóth Zoltán választási szakértőt kérdezte Bolgár György a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Tóth Zoltán kijelentette: az Egyesült Államok és az EU sem 2010-ben, sem ’14-ben, sem ’18-ban nem befolyásolta a magyar választási eredményeket, és semmi jelét nem látja annak, hogy ez megváltozna. A feltételezésnél maradva: közvetett módon, két dologgal tehetnék meg. Az egyik, ha az EU nagyon gyorsan elindítaná a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos bírósági döntés érvényesítését, mert ez belpolitikai hatást váltana ki Magyarországon. De erről egyelőre nincs információ. A másik, ha szintén az EU úgy ütemezné a források felhasználását, hogy a 2021-ben megnyíló forrásokat csak a 2022-es választás után lehessen igénybe venni, mert ez rontana a gazdaság helyzetén. De a szakértő ennek sem látja jelét.

Semmi jelét nem látni annak, hogy konkrétan a választás menetébe be akarnának avatkozni, ezért ettől nem tartana sem a kormánypártok, sem az ellenzék részéről – közölte. Ha a magyar választópolgárok az ellenzéket akarják győzelemre juttatni, akkor ne a külföldtől várjanak bármit is, hanem belső meggyőződésből menjenek el szavazni.

Nem számít beavatkozásnak, manipulációnak az sem, ha például az amerikai politikusok egy része vagy a sajtó bírálja a magyar kormány bizonyos lépéseit, intézkedéseit. Ráadásul Orbán Viktor is gyakran elmondja a véleményét más országok politikusairól, tevékenységükről, és Tóth Zoltán szerint itt a kettős mérce nyilvánvalóvá válik, „ez abszolút képmutatás”.

A magyar kormány manipulálhat? Tóth Zoltán szerint igen, ennek legjobb példája a decemberben jóvá is hagyott választási törvénymódosítás. Nagy valószínűséggel a Fidesz figyeli a közvélemény-kutatási adatokat, és kész tovább módosítani azért, hogy a legkevesebb szavazattal is a legtöbb mandátumot szerezze meg 2022-ben.

Emellett nagyon kézenfekvő eszköz, és ennek számos jele volt már 2017-ben, az európai uniós pénzek előre elosztása. Ezzel „hihetetlen kampányeszközt” kap a kezébe a Fidesz, mert ha a hét évre járó pénzt két év alatt kiosztja, akkor lekötelezi a vállalatok egy részét és optimista hangulatot kelt a lakosság egy részében.

A másik ilyen eszköz, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva, megtiltották az időközi választások, népszavazások megtartását, sőt, az aláírásgyűjtéseket is felfüggesztették. Orbán Viktor nemrég arról beszélt, hogy maradhat a járványügyi készültség a jövő év végéig, ez pedig úgy is értelmezhető, hogy fenntartják a különleges jogrendet, és az ellenzék nem tud előválasztásokat tartani. Tóth Zoltán szerint ezt akkor is megcsinálhatják, ha rendbe jön a járványhelyzet, hiszen öt éve van érvényben az úgynevezett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet.

Ráadásul a Fidesz „állami pénzekből kampányol”, az ellenzék forrásai pedig nagyon könnyen elzárhatók. A választás informatikai rendszeréről is ejtett néhány szót. Szerinte, ha az ellenzék győzelemre állna, akkor legalább éjfélig semmilyen adatot nem közölnének a választás állásáról, hogy legyen idejük felkészülni a kommunikációs helyzetre. Ha enyhe vereséget szenved a Fidesz, akkor a már bebetonozott legfőbb ügyészen, kúriai elnökön, költségvetési tanács elnökén kívül, további fontos pozíciókat tarthat meg.

Forrás: Klubrádió