A magyar kormány üzeneteitől volt hangos a szlovákiai magyar Facebook

Németh-Kállai Szilvia 2024. október 7. 15:00 2024. okt. 7. 15:00

A magyar kormány egyre hangsúlyosabban akar megjelenni a határon túli közösségek életében. Ehhez a közösségi médiát is egyre erőteljesebben veszi igénybe. Hogy ennek milyen sikere van, illetve milyen eredményeket tud így elérni – ezt vizsgálta a Political Capital elemzésében.

Az Orbán-kormány egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy hatalmi-politikai érdekeit politikai témájú hírek és dezinformációs tartalmak segítségével kinyilvánítsa, felhangosítsa a kisebbségi magyar közösségekben. A Political Capital (PC) az idén május 1. és július 24. között ezért azt vizsgálta, milyen politikai tartalmak és dezinformációk terjednek a magyar nyelvű szlovákiai, nyilvános, politikai tematikájú Facebook-csoportokban. Az elemzésben a szervezet segítségére volt helyi partnerük, Finta Márk, a Napunk újságírója. 

A PC egy korábbi tanulmányában bemutatta már, hogy a magyar kormány célja egy olyan kedvező külpolitikai környezet megteremtése, amely biztosítja az Orbán-rezsim hosszú távú fennmaradását. Ezért nagy figyelmet fordít arra, hogy – a határon túli magyarokon keresztül – növelje befolyását a szomszédos országokban. Ehhez például jelentős pozíciót alakított ki a szlovákiai magyar médiatérben, amely különösen kiszolgáltatott az Orbán-kormány narratívájának és propagandájának.  

A Political Capital beszámolt arról, hogy a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapon keresztül támogatja a hozzá közelálló magyar nyelvű portálokat, mint a Körkép, a Hírek.sk és a Ma7. A Bethlen Gábor Alapon keresztül az elmúlt 10 évben 541 millió forintos támogatást kapott a Szövetség a Közös Célokért is, amelyhez a Felvidék.ma hírportál kötődik. A szövetség elnöke Gubík László, aki 2014-ben szerepelt a Fidesz EP-listáján is, és ez a szervezet kezeli Szlovákiában a magyar igazolványokat. Gubíkhoz köthető még a Megafonra részben hasonlító Esterházy Akadémia is, amely politikai- és médiaismereteket nyújt hallgatói számára, többek között Jeszenszky Zsolt és a Miniszterelnöki Kabinetiroda kampányszerkesztője, Baczkó Norbert előadásai révén. Az Esterházy Akadémiához kötődik a Piros7es hírportál is. A felsorolt portálok hajlamosak átvenni az Orbán-kormány narratíváit és álláspontjait, emellett elkerülik a Fidesznek problémát jelentő témákat. Ezzel a magyar kormány(párt) némi befolyást is gyakorol a szlovákiai választókra. Például a 2023-as szlovákiai választási kampányban ezek az orgánumok kedvező színben tüntették fel Robert Ficot és pártját, a Smert, miközben a vele szemben álló pártokat hevesen támadták.

A most vizsgált szlovákiai magyar Facebook-csoportok túlnyomó többségében elsősorban a magyarországi kormánysajtó és a magyar kormány által finanszírozott szlovákiai magyar sajtó cikkei dominálnak. A kormányzati irányítású magyarországi médiumok közül leggyakrabban a Mandiner és a Vadhajtások írásait osztották meg.

A legnagyobb nyilvános csoport az Új Egység Mozgalom – 23697 taggal – 2019-ben jött létre, amikor az akkor kormányon lévő Most-Híd is megszavazta a magyar himnusz használatát korlátozó törvényt Szlovákiában. A jogszabály elleni tiltakozásokat ebben a csoportban szervezték meg, így rengetegen csatlakoztak hozzá. Miután a botrány csillapodott, a csoport létrehozói építeni akartak egy nemzeti radikális irányba forduló Új Egység mozgalmat, de sosem tudtak jelentős politikai eredményt elérni. A 2024-es európai parlamenti választások előtt a csoportban a Fidesz narratívái, nemzeti és nemzeti radikális üzenetek domináltak.

Felvidéki közéleti vitafórum – 3724 taggal – a legnagyobb politikai vitaoldal jellegű csoport, amely a magyar kormány álláspontját képviselő felületként működik. Bár az elnevezése vitafórum, a vizsgált időszakban jellemzően néhány véleményvezér és az adminisztrátorok osztottak meg rendszeresen cikkeket, amelyek alatt különösebb vita nem alakult ki. A megosztások több mint negyedét a Mandiner cikkei tették ki, de gyakoriak voltak a Vadhajtások, a Piros7es és a Ma7 írásai is.

A PC eredményei szerint a Piros7es kizárólag a magyar kormány tartalmai szerint ír, beleértve a dezinformációs üzeneteket is. Megjelentek dezinformációs narratívák a klímaváltozástbiztonságpolitikátUkrajnátMagyar Pétertmigrációt és vallást érintően, illetve EU-kritikus, „békepárti" és genderkritikus írások. Előszeretettel hivatkoznak a magyar kormány álláspontját képviselőkre, köztük Nógrádi Györgyre, Jeszenszky Zsoltra vagy Bayer Zsoltra.

Felvidéki Politikai Vitafórum  – 327 taggal – egy kis elérésű, de nagyon aktív nyilvános csoport, amely ideológiamentes vitát ígér, de túlnyomórészt a magyar kormány „békenarratívája" dominál benne. A véleményvezérek leginkább oroszbarát és ukránellenes narratívákat osztanak meg a csoportban, és Orbán Viktort méltatják. 

Egyetlen olyan jelentős közéleti témájú nyilvános csoportot fedezett fel a Political Capital, amelyben a független média cikkei vannak túlsúlyban. A Felvidéki politikai vitaklub – 1629 taggal – egy kis elérésű, de nagyon aktív nyilvános Facebook-csoport, ahol a tagok sokféle független orgánumtól osztanak meg cikkeket, mint az Új Szó, a Parameter.sk, a Telex, a 444 és a Napunk, de kis mértékben feltűnnek a Ma7, a Piros7es és a Magyar Nemzet írásai is. A csoportban sok témát érintenek, az orosz-ukrán háborútól az választásokon át a szlovák és magyar belpolitikáig.

Összegzésként a PC azt írta: a szlovákiai magyar és a magyarországi trendek eltérnek. Ez abból adódik, hogy Szlovákiában nagyon aktív és kiterjedt a dezinformációs tevékenység, a hamis narratívák terjesztése sok közösségi média-platformon történik. A szlovákiai magyar közegben pedig a csoportokon túl, inkább a politikusok személyes Facebook-oldala alkalmas narratívák továbbadására. Így az egyik legsikeresebb politikus Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke, aki kétnyelvű posztjaival és polarizáló üzeneteivel több mint 27 ezres tábort épített. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom