A magyar munkás valóságos istenáldás Burgenlandban

HírKlikk 2019. május 26. 15:22 2019. máj. 26. 15:22

A burgenlandi munkaközvetítő vezetője szerint magyar vendégmunkások valóságos istenáldást jelentenek a tartomány gazdasága számára. Elsősorban az idegenforgalom, az építőipar és a kereskedelem profitál belőlük, mert a kereslet hatalmas. Olyannyira, hogy egyes építőipari cégek már nem tudnak több megbízatást bevállalni, mert nincs emberük.

A magyarok nélkül pedig még több ajánlatot kellene visszautasítaniuk, mert ők olyan munkát is elvállalnak, amire az osztrákok nemigen hajlandóak, írja a Der Standard. Burgenlandban márciusban csaknem 105 ezer vendégmunkást tartottak számon, a többségük magyar, közülük sokan ingáznak. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a külföldiek lenyomják a béreket.

Ám az is bizonyos, hogy az újonnan érkezők kiszolgáltatott helyzetben vannak, és ha keveslik a pénzt, a munkáltatók gyakran mondják nekik, hogy jön helyettük más. Főleg azoknak, akik a mezőgazdaságban, a betakarításban segédkeznek. Újdonság, hogy megjelentek magyar cégek, amelyek az osztrák fekete bárányok módszereit koppintják. Például, nem jelentik be az alkalmazottakat, majd csődöt jelentenek, amikor azok követelik a jogaikat.

Forrás: Hírklikk