A mai napig nem tudjuk, mi történt a kegyelmi ügyben

HírKlikk 2024. március 1. 09:35 2024. márc. 1. 09:35

A kegyelmi botrányról, abban a kormány felelősségéről, az MSZP és a főváros javaslatairól a gyermekvédelem terén és a hasonló esetek elkerülésére, valamint az ellenzék lehetséges további fellépéséről beszélt Tóth Bertalan szocialista parlamenti frakcióvezető és Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes, az MSZP EP-listavezetője, a KlikkTV Puccs című adásában hétfőn.

Tóth Bertalan elmondta: a Fidesz-kormány részéről mismásolás zajlik, „gyorsan le akarják tudni” a köztársasági elnök-cserét, és a hangsúlyt átterelni a gyermekvédelemmel kapcsolatos jogszabályok módosítására, holott a mai napig nem tudni, mi történt a kegyelmi ügyben, ismert-e minden szereplő, és a kormány nevében ki hagyta jóvá a döntést.

Rámutatott: az Alaptörvényt a Fidesz írta, abban pedig az szerepel: az igazságügyi miniszter ellenjegyzésével a kormány és vezetője – Orbán Viktor – átvállalja a felelősséget a köztársasági elnöktől a döntésekért.

Mint mondta, „senki nem hiszi el”, hogy Varga Judit igazságügyi miniszterként nem kérdezett vissza a főnökénél (ahogy Dávid Ibolya igazságügyi miniszter egy kegyelmi ügyben megtette), miután nemleges előterjesztést tett, de az jött vissza, hogy mégis kegyelmet kap a pedofil igazgató helyettese.

„Hogy ki volt a végén a jóváhagyó, arról még nem nyilatkozott a Fidesz” – mutatott rá a szocialista frakcióvezető, hozzátéve: Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető csak annyit mondott, ez egy hiba.

„Ez nem hiba, ez egy bűn!” – jelentette ki Tóth Bertalan.

Tüttő Kata azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy ez ne történhessen meg újra, meg kell érteni, mit történt. Ezért akar a főváros vizsgálóbizottságot és az MSZP parlamenti vizsgálóbizottságot; hiszen Orbán Viktor jogászként mindent jogszabállyal akar megoldani, pedig rengeteg jogszabály és rengeteg intézmény van, csak nem működnek.

2011-ben sem lehetett gyerekeket bántani és ma sem lehet; ott voltak a szakemberek, akiknek ez a dolguk, a gyerekeknek mégsem segített senki – hangsúlyozta. Ki kell javítani az intézményrendszert, helyre kell állítani a közbizalmat, amely nagyon súlyosan sérült, ahogy a köztársasági elnöki intézménnyel szemben is – mondta.

Ezért a Fővárosi Önkormányzat olyan javaslatcsomagot tárgyal majd, ami arról szól, hogyan kaphatnak segítséget, akik ma bajban vannak. Ennek része egy intézkedési terv a családon belüli erőszak megelőzésére, a szociális ellátórendszerben dolgozók lakhatáshoz juttatására és egy áldozatvédelmi fórum létrehozására.

„Ez az igazi cselekvés, nemcsak a jogászkodás!” – mondta a főpolgármester-helyettes.

Tóth Bertalan borzalmasnak nevezte, ami a bicskei gyermekotthonban zajlott, és hogy már 2011-ben felmerült a gyanú, mégsem történt semmi 2016-ig, amikor egy akkorra felnőtt sértett öngyilkos lett. Közben a pedofil elkövető a fideszes vezetésű fővárostól és az államtól is kitüntetést kapott, majd ezeket a kitüntetéseket a büntetése kiszabásánál enyhítő körülményként vették figyelembe; ráadásul Orbán Viktor együtt kampányolt vele 2012-ben a bicskei önkormányzati választáson.

Az MSZP-s képviselő, frakcióvezető kiemelte: a fideszes javaslatok között nem szerepel olyan, hogy növelnék a gyermekvédelmi intézmények költségvetését, emelnék az intézményrendszerben dolgozók bérét és megbecsültségét, vagy képzéseket és továbbképzéseket szerveznének a számukra, hogy a jelzőrendszer, amelyiknek működnie kellett volna, valóban működjön.

A fideszes javaslatok arról szólnak, „hogy szigorúbban kelljen büntetni a pedofil elkövetőket – egyetértünk! Ne kaphassanak kegyelmet – már miért adtak kegyelmet?” – tette fel a kérdést.

Hozzátette: a pápalátogatás kapcsán több tucatnyi ember kapott kegyelmet, de ebből csak háromról tudunk: a Budaházy-féle terrorcselekményes ügyről, egy takarítónőről, aki, nem tudni, kinek az érdekében, bírósági iratokat fotózott, és a pedofil elkövetőt segítő igazgatóhelyettesről.

„Átlépte azt a határt a Fidesz, amikor saját belső politikai érdekei alapján osztogatott a köztársasági elnöke kegyelmet, és nem a társadalom, a magyar emberek érdekében, nem a nemzet egységét kifejezve. (...) Miért nem tudhatjuk meg mi, magyar állampolgárok, választópolgárok, hogy a mi nevünkben kik kaptak kegyelmet?” – kérdezte a frakcióvezető.

Mint mondta, az ellenzéki pártok feladata, hogy közösen rákényszerítsék a hatalmat, hogy vállaljon felelősséget a saját tetteiért. Ezért volt fontos a vasárnapi közös ellenzéki tüntetés, de tovább kell menni, ezért javasolja az MSZP a közös föllépést az európai uniós és az önkormányzati választásokon.

Tüttő Kata azt mondta: az ellenzéki szavazók látják, „a Napnál is világosabb számukra az az egyszerű tétel, hogy együtt erősebbek vagyunk, mint külön. Együtt tudunk egy másik utat, egy másik ajánlatot adni Magyarországnak”.

Az MSZP felelősen kormányoz, az ellenzéki pártokkal közösen ezt meg is mutatja a városokban. Míg a fideszes kormány megváltoztatja a választási törvényt, elveszi az ellenzéki pártok pénzét, és csak beszél a környezetváltozásról, az ellenzék egy másik utat mutat részvételi költségvetésben, bérügyekben, érdekegyeztetésben, a rabszolgatörvény elutasításában – sorolta.

Az Európai Unióban is azt kell megmutatni, „hogy Magyarország, az nem Orbán Viktor. Magyarországnak helye van az Európai Unióban, Magyarországnak barátokra van szüksége az Európai Unióban”, ehhez pedig kormányzóképes alternatívát kell mutatni.

Tóth Bertalan kiemelte: az ellenzéki szavazók 80 százaléka közös listát akar, és közel 100 százaléka szavazna is ilyenre, ha lenne. A Publicus Intézet friss kutatása szerint, viszont bár sérült a kormánypárt a pedofil-botrány miatt, ez nem az ellenzéki szavazótábort, hanem a bizonytalanok számát növelte; de még így is fej fej mellett lenne a kormány és az ellenzék, ha utóbbi közös listán indulna.

Mint mondta, az MSZP komolyan veszi az ellenzéki választókat, a morális felelősséget, a saját programját és kezdeményezését, ezért hívja a választókat, támogassák kezdeményezését a közös indulásra, ezért gyűjtik az aláírásokat is.

Megosztotta vélekedését: március 15-ig az MSZP összegyűjt 100 ezer aláírást a közös ellenzéki indulásért, nemcsak a saját érdekében, hanem az ellenzéki szavazók érdekében is.

Kérdésre Tüttő Kata megerősítette: politikusként a nők ügyeivel hangsúlyosabban akar foglalkozni, mert sok szó esik a gyermekvállalásról, de a 40 év fölötti nők helyzetével érdemben nem foglalkozik senki.

„A nők szenvedését valahogy a társadalom természetesnek veszi, nekünk meg azzal van dolgunk, hogy ezt a szenvedést csökkentsük” – mondta.

Rámutatott: a fideszes kormánynak nincs női tagja, de elvétve akad női polgármester vagy politikus is, Novák Katalin és Varga Judit lemondásával pedig „két nőt elgázolt a fideszes kétharmad. Egyetlen férfit se gázoltak el, de két nőt igen.”

A KlikkTV Puccs című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom