A mi időnkben fejeket követeltek volna

Németh Péter 2019. január 11. 11:46 2019. jan. 11. 11:46

Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója a Hírklikknek nyilatkozva elmondta, hogy botrányos ami a nyugdíjak kifizetése körül történt.

Bármelyik rendszerrel előfordulhat, hogy közbejön valami hiba, de ilyenkor az a tisztességes, ha az adott intézmény vezetője azonnal kiáll a nyilvánosság elé és tájékoztat a hibáról, késedelemről. Barát szerint a nyugdíjasok a kereskedelmi bankok nyitása után már számítanak a pénzükre, kiváltképp most, amikor a decemberi nyugdíj korábbi kifizetése miatt majd másfél hónap telt el, és tudjuk, a karácsony minden családi kasszát kiürít.

"A mi időnkben" a Fidesz azonnali lemondásokat követelt volna, még a kormányfő távozását is, ha ilyesmi előfordul - mondta a volt főigazgató, majd hozzátette, szerencsére ilyen nem esett meg azokban az időkben.

Azt is elmondta, hogy a világon mindenütt a legérzékenyebb a nyugdíjasok pénze, az hogy időben megkapják. Úgy gondolja, hogy új informatikai rendszerre állt át a Magyar Állam Kincstár. A jogszabály azt írja elő, hogy a bank nyitásakor kellene ott lenni a nyugdíjpénzeknek, de ez nem történt meg. Negyedórás csúszás esetleg beleférne, most azonban nemhogy a pénzre, de még az első közleményre is órákat kellett várni.

Barát szerint feltehetően jobb lesz az új informatikai rendszer, de annak tesztelésekor nem ügyeltek eléggé a biztonságra, márpedig épp a nyugdíjak kényes mivolta miatt háromszoros óvatosságra kellene törekedni. A szakember még egyszer kihangsúlyozta, hogy tájékoztatás helyett a felelőség elhárításának tanúi lehetünk a bank és a MÁK részéről is. Az esetnek következményekkel kellene járnia a felelősök megnevezésével -jelentette ki Barát Gábor.