A Momentum több női vezetőt követel a tőzsdei cégek élére

Puzsér Róbert 2021. május 3. 16:18 2021. máj. 3. 16:18

Elragadtatva olvasom a momentumos lányok legfrissebb győzelmi jelentését Brüsszelből – az új politikai generáció ezúttal egy rendkívül sürgető szociális igazságtalanság orvoslását vállalta fel.

Fél éve Donáth Anna jelezte diadalmasan, hogy Orbán Viktor nem lophat többé büntetlenül a közösből, az uniós pénzek ugyanis immár nem a korrupt kormányokhoz, hanem az önkormányzatokhoz kerülnek majd, hisz a jogállamiságot illető vitában az illiberális magyar kormány megsemmisítő vereséget szenvedett.

Ezúttal Cseh Katalin számol be arról, hogy a liberális frakció az ő vezetésével sikeresen megszavazta, hogy „az Európai Tanács fogadja el azt a régóta blokkolt irányelvet, miszerint csökkenteni kell a tőzsdén jegyzett társaságok ügyvezető igazgatói között a nemi egyenlőtlenségeket”.

Nagyon büszke vagyok Cseh Katkára, akinek Európa roppant problémái mellett arra is van ereje, hogy a tőzsdei társaságok ügyvezetőinek körében a nő nemű csúcsmenedzserek számának és fizetésük mértékének növelését követelje. Ez egy rendkívül fontos és halaszthatatlan döntés volt – nagy megkönnyebbülés számomra, hogy végre sikerült meghozni, s így Európa cégvezérei ma már egy egyenlőbb és igazságosabb napra ébredhettek.

Miért van az az érzésem, hogy Cseh Katka és Donáth Anna kifejezetten a saját osztályukat képviselik? Szegény női csúcsmenedzserek – bizonyára képtelenek érvényesíteni az érdekeiket! Ezek után esetleg azon is el kellene gondolkodni, hogy érdemes-e a gondoskodó szakmák megbecsüléséért meg az anyasági juttatásokért küzdeni – hisz a nők aránya akkor fog kiegyenlítődni a tőzsdei társaságok élén, ha végre ugyanolyan szakmákat választanak majd, ha ugyanolyan fontosnak érzik majd a karrierjüket, ha ugyanannyit akarnak majd szülni, s ha ugyanannyian és ugyanannyit akarnak majd otthon maradni a gyermekükkel, mint a férfiak. Ideje továbbá megkövetelni a kvótákat a cégvezérek mellett a bányászok és a kohászok körében is. Valódi nemi egyenlőséget most!