A NATO szerint Kína potenciális katonai fenyegetés

HírKlikk 2019. december 5. 10:52 2019. dec. 5. 10:52

A NATO jubileumi csúcsán a tagállamok – sajtóértesülések szerint – a feltörekvő katonai hatalmú Kínát esetleges újabb fenyegetésként említik – ilyenre még nem volt precedens ilyen dokumentumban. A szöveg így szól: „Felismerjük, hogy Kína növekvő befolyása és nemzetközi politikája kihívást és egyben esélyt jelent, amit szövetségként együtt kell kezelnünk” – számol be róla a Frankfurter Allgemeine Zeitung 

A közlemény esetleges problémaként említi a G5 mobiltelefon normát, amelynek területén a kínai Huawei számít technológiai vezetőnek. Ugyanakkor a tagállamok nem vállaltak kötelezettséget arra, hogy a G5 hálózat kiépítésében teljesen lemondanak a Huawei termékeiről, noha az Egyesült Államok ezt szerette volna elérni. Korábban – egyebek között – Nagy-Britannia, Németország és más államok is világossá tették, hogy e téren nem osztják Washington véleményét. Washington szerint a Huawei-jel nem építhetők biztonságos hálózatok, mert feltételezhető, hogy a cég kénytelen kiadni adatokat a kínai állami szerveknek.

Amint azt a német vezetés követelte és el is várta, bekerült a közleménybe Heiko Maas külügyminiszter kezdeményezése is, amely szorosabb politikai koordinációt követelt a NATO-partnerek között, viszont nem született megállapodás egy megfelelő munkacsoport létrehozásáról. Ehelyett Jens Stoltenberg főtitkárt szólították fel, hogy tegyen javaslatot „előre mutató reflexiós folyamatra”. Maas javaslatával a néhány hete Enmanuel Macron által a szövetség állapotáról elindított vitára reagált. Macron a Egyesült Államok és Törökország egyoldalú lépéseit  bírálta, és agyhalottnak nevezte a szervezetet.

A közlemény nem tér ki Macron alapvető stratégiai vitára, illetve az Oroszországgal folytatandó erősebb párbeszédre irányuló követeléseire. Oroszországgal kapcsolatban a közlemény –  mint már korábban is –  megállapítja, hogy annak agresszív lépései „veszélyt jelentenek az euro-atlanti biztonságra nézve”, de hangsúlyozza a NATO készségét a konstruktív partnerségre, ha ezt Oroszország magatartása lehetővé teszi.

Közben Vlagyimir Putyin kedden felajánlotta együttműködését a NATO-nak „a valós veszélyek elleni fellépésben”. Az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva, valós veszélyként a nemzetközi terrorizmust, a helyi konfliktusokat mondta, továbbá a tömegpusztító fegyverek ellenőrizetlen terjedését. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a két katonai tömb megléte idején kialakult gondolkodás nem jó módja a hatékony megoldások keresésének.

A NATO közleménye hangsúlyozza, hogy a tagállamok továbbra is támaszkodnak nukleáris fegyverekre a hatékony elrettentés fenntartása érdekében. Ugyanakkor a szövetség fellép a hatékony fegyverzet-ellenőrzés, a leszerelés, valamint az atomfegyverek terjedésének megakadályozása mellett.  Egyértelműen kiáll a dokumentum a szerződés 5. pontja mellett, amelyben az áll, hogy az egyik tagállam elleni fegyveres támadást az összes tagállam elleni támadásnak kell tekinteni.

A csúcs előtt és Stoltenberg főtitkár jelenlétében is Donald Trump élesen visszautasította Emmanuel Macron NATO-val szembeni, alapvető bírálatát, a partnerekkel szemben „sértőnek” és „tiszteletlennek” minősítve azt. Nyugtalanságot okozott Recep Tayyip Erdogan is, aki a csúcs előtt bejelentette, hogy blokkolni fogja a balti államoknak nyújtandó NATO-segítséget, amennyiben a szövetség nem fogadja el a terrorveszélyről szóló török álláspontot. Nyilván az Ankara által terrorszervezetnek tekintett YPG kurd milíciára célzott, amely az Egyesült Államok partnere volt az ISIS elleni harcban.

A téma azonban a csúcson nem került újra elő. Végül a NATO fontolóra vette, hogy az eddiginél erősebben támogatja a balti államokat s biztonságot illetően. Ennek hátterében az áll, hogy lejárt az úgynevezett INF leszerelési szerződés, amelyet 1987-ben kötött az Egyesült Államok és a Szovjetunió, és amely megtiltotta a szerződő feleknek a földről indított, közepes (500-5000 kilométer) hatótávolságú rakéták és robotrepülőgépek gyártását és állomásoztatását.

Forrás: Hírklikk