A népszavazásra szánt kérdések zömére nemet mondhat az Nemzeti Választási Bizottság

HírKlikk 2021. július 30. 11:22 2021. júl. 30. 11:22

A kormány, illetve Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt is öt-öt kérdés hitelesítését kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál. A testület ma dönt a kormány indítványáról, azt pedig egyelőre nem tudni, Karácsony ügyében mikor tárgyalnak. A kérdéseket veszi górcső alá Magyar György, aki szerint, ha a bizottság kellőképpen következetes, akár mindkét próbálkozásra – de legalábbis a kérdések zömére – nemet mondhat. Blogjában azt is kifejti, hogy miért.

A Magyar Ügyvéd blog legfrissebb bejegyzése a népszavazásra szánt kérdéseket egyenként vizsgálja, rövid kommenttel látva el mindegyiket. Álljanak tehát itt a kérdések és rögtön utánuk a komment.

A kormány kérdései

1. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?

A Nemzeti alaptantervet is a szülők megkérdezése nélkül fogadták el, ugyanakkor a közoktatás egyik feladata lenne, hogy a nagykamaszokkal nyíltan beszélgessenek a szexuális kapcsolatokkal összefüggésben felmerülő dolgokról. Mellesleg a kérdés egyértelműsége – amelyre a Nemzeti Választási Bizottság igen gyakran hivatkozik – is kétséges.

2. Támogatja-e ön, hogy kisgyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

A nemi átalakító kezeléseket senki semmilyen korosztályban nem népszerűsíti. Ugyanakkor felvetődik: egy esetleg eredményes népszavazás, ez az Országgyűlésre milyen törvényalkotási kötelezettséget róna.

3. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyerekek számára is elérhetőek legyenek a nemi átalakító kezelések?

Erre ma nincs lehetőség, és épeszű ember ezt nem is szeretné. Mellesleg szintén homályos, hogy a Háznak ennek kapcsán milyen feladata lenne.

4. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

A ma hatályos szabályok alapján, szexuális tartalmakat csak meghatározott korlátozó feltételek szerint lehet bemutatni, a kérdés tehát szükségtelen.

5. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Lásd, mint fent: szexuális tartalmakat csak meghatározott feltételek szerint lehet bemutatni.

Így az összes kérdést – akár az egyértelműség hiányára hivatkozva – vissza lehetne utasítani, mert nem világos, hogy egy érvényes népszavazás esetén milyen jogalkotási kötelezettség terhelné a Parlamentet – szögezi le Magyar György. Ráadásul a kérdések ismétlődnek, hiszen a nemi átalakító kezelésekkel az ötből három pontban is foglalkoznak, ami az egész komolyságát vonja kétségbe. Mindezek ellenére, a testület – nem meglepő módon – a kérdéseket akár át is engedheti.

Karácsony kérdései

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az ügy kétségkívül parlamenti hatáskörbe tartozik, ám érinti a költségvetést, és erre hivatkozva, a Nemzeti Választási Bizottság nemet mond rá. Mellesleg az egyértelműség kérdését veti fel a „leghosszabb időtartama” fordulat.

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?

A Nemzeti Választási Bizottság az egyértelműség hiányára hivatkozva utasíthatja el a kérdést, mert a választópolgárok jelentős része vélhetően nem tudja, hogy mit jelent a neutralizáló antitest, így a népszavazás alkalmával „nem lennének tisztában azzal, hogy mit támogatnak, illetve miről szavaznak”, ami a Kúria egyik irányadó döntése szerint kizáró ok.

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?

A Nemzeti Választási Bizottság 2018 októberében – igaz, csak az elnök voksának figyelembevételével, mert akkor öt-öt lett a szavazási arány – visszautasított egy hasonló tartalmú népszavazási kezdeményezést. Egyébként ezzel kapcsolatban felvetődhet, hogy nemzetközi szerződés tartalmáról – és ilyenek az EU alapszerződései is – nem lehet népszavazást tartani.

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében, gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?

Ez könnyen lehet a költségvetést érintő kérdés, és ilyenben tiltott a referendum.

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Ezen a kérdésen talán nehéz lehet fogást találni, mert egyértelmű, legfeljebb arra lehet hivatkozni, hogy a polgárok nincsenek tisztában a döntésük következményeivel.

AZ NVB nem szereti a népszavazást

A Nemzeti Választási Bizottság alapvetően nem szereti a népszavazás intézményét, mert – emlékeztet az írás – 2010 óta mindössze egyetlen kezdeményezés jutott el a referendum kiírásáig. Mégpedig a következő: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”. Ezt a kormány indítványozta 2016-ban – miként az újabb referendumot is –, de a saját dugájukba dőltek azzal, hogy az érvényességi küszöböt ötven százalékos részvételhez kötötték. Ezt pedig az elképesztő propaganda ellenére sem sikerült elérni.

Kormánypropaganda – választás előtt

A mostani kormánykezdeményezés kapcsán pedig nem érdektelen, hogy maga Orbán Viktor fogalmazta meg, nem fontos az érvényesség. De akkor mire jó az egész sokmilliárdos – több tízmilliárdos – cirkusz? Arra mindenképpen, hogy nyakunkon a választási kampány, és akkor lehet közpénzből finanszírozni a Fidesz érdekeit szolgáló (kamu)kérdések népszerűsítését. Mi már edzettek vagyunk és semmin nem csodálkoznánk.

Forrás: Hírklikk