A NER új üdvöskéje tartja karban már a légimentők helikoptereit is

Zutyu 2022. március 9. 07:15 2022. márc. 9. 07:15

Újabb milliárdos helikopter-karbantartási szerződéshez jutott egy csupán 2011-ben alakult társaság, a HeliControl Kft. A szerződés értéke áfával együtt meghaladja a 3 milliárd forintot.

A társaságról nem tudni túl sokat, csak, hogy a budapesti székhelyű cégnek Vasváron van a légi bázisa és 2018-ban bukkant fel először, mint egy jelentős karbantartást megnyerő cég, akkor a Készenléti Rendőrség 868 millió forintos tenderét nyerték meg.

Most a magyarországi légimentést szervező Magyar Légimentő Nonprofit Kft tenderét nyerte meg a HeliControl Kft – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A cégnek jelenleg kilenc darab EC135P2+ típusú helikoptere van, ezek korábban Norvégiában szolgáltak és 2020-ban kerültek a magyar állam tulajdonába, hiszen a nonprofit kft. tulajdonosa az állam nevében az Országos Mentőszolgálat.

A mostani megbízás áfával együtt több mint 3 milliárd forintot tesz ki. Ezért a kiírás szerint a helikopterek tervezett és nem tervezett karbantartása és a szükséges alkatrészek (kivéve a hajtómű és moduljai) biztosítása tartozik bele. „A tervezett (hangár) karbantartások száma a szerződés időszaka alatt tervezetten 45 darab, mely szám a repült órák tényleges számához képest változhat. A kilenc helikopter várható kihasználtsága a szerződés időtartama alatt összesen nagyjából 8194 óra” – részletezi a hirdetmény a HeliControl leendő feladatait.

A napi.hu a nyertes HeliControl Kft-ről tavaly megírta, hogy még mindig övék a Készenléti Rendőrség helikoptereinek üzemeltetése és akkor egy 2025-ig tartó szerződést kaptak 4,8 milliárd forint értékben. Érdemes még megemlíteni, hogy az utolsó közbeszerzések nélküli évben a társaság 196 millió forintos árbevételt ért el, adózott eredménye pedig 48 millió forint volt. Viszont három évvel később, 2020-ban már 1 milliárd 686 milliós bevétele és 655 milliós nyeresége volt. Ebből a tulajdonos 480 milliós osztalékot ki is vett.