A nyilvántartott 7 millió helyett több, mint 21 millió halottja lehet a Covidnak

HírKlikk 2024. január 18. 17:00 2024. jan. 18. 17:00

Az eddig hivatalosan jelentett 7 millió helyett ennek háromszorosa, 21 milliónál is több halálos áldozata lehet a Covid járványoknak, közölte az Egészségügyi Világszervezet. A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy sok országban szinte alig tesztelik a vírus jelenlétét a szervezetekben, ebből eredően napjainkban sokkal több a beteg, mint amennyit a hatóságok jelentenek. A szennyezett víz vizsgálata világszerte arra mutat, hogy a vírus 2-19-szer gyorsabban cirkulál, amint az a jelentésekből kitűnik. 

A WHO hangsúlyozottan felhívja a figyelmet, hogy mindenki tegyen meg mindent a fertőzés elkerülésére és vegyük tudomásul, hogy a vakcinák megóvnak minket a súlyos esetektől. A 75 évnél idősebbek és azok a fiatalabbak, akik valamilyen betegségben szenvednek, vagy gyenge az immunrendszerük, fél- vagy egy évente kapjanak megerősítő oltást. 

Egyébként a vizsgálatok szerint a betegek hat százalékánál jelentkeznek hosszú távú következmények, köztük súlyos fáradtság, de idegrendszeri zavarok (koncentrációs és memória problémák, valamint szívbetegségek) is. A hosszú távon a betegségben szenvedőknél izomrendszeri elváltozásokat tapasztalnak, károsodik az anyagcsere, csökken a teljesítőképesség. Ilyen komplikációk akkor jelentkeznek, amikor a Covid jelenségei több mint három hónapon át nem múlnak el. Figyelmeztetik a betegeket, ne hajtsák túl magukat, amikor testedzéssel dolgoznak erőnlétük javításán. A szakembereket aggasztja a helyzet hosszú távú alakulása is: nem tudjuk, milyen következményei lesznek a járványoknak a következő öt évben. 

Jóllehet jelenleg nem vagyunk válságos helyzetben, a Covid továbbra is fenyegeti a világ lakosságának egészségét, hívják fel a figyelmet a WHO szakemberei. Túl kevés embert oltanak be és kevesen védekeznek eléggé. A november-december közepe között eltelt négyhetes időszakban 52 százalékkal nőtt a fertőzések száma a világban, az előző, hasonló időszakhoz képest. Az új fertőzések száma azóta napjainkra meghaladja a 850 ezret. Az említett négy hétben nyolc százalékkal kevesebb volt a haláleset, a betegségnek 3 ezer halálos áldozata volt. A megbetegedésekre változatlanul az omikron vírus jellemző, annak legújabb változata terjedt el gyorsan az utóbbi hetekben.