A nyugdíjasok mind hülyék, ugye?

Németh Péter 2019. szeptember 11. 17:18 2019. szept. 11. 17:18

Szó nincs természetesen arról, hogy Orbán Viktor azért írna levelet a nyugdíjasoknak, mert mindjárt itt vannak az önkormányzati választások. Áh, dehogy azért költ a mi adóforintjainkból most el egy csomó pénzt, hogy befolyásolja az idősebb korosztályt. Nem, nem erről van szó. Csak éppen mostanra derült ki, hogy a magyar gazdaság – ismét – olyan jól teljesít, hogy jut belőle minden nyugdíjasnak 9000 forint, hogy kevesebbet kelljen a rezsire költenie. (A levél nem szól arról, hogy pénz felvétele, és elköltése némi akadályokba ütközik, már miért kellene  ilyent szóba hozni?)

A magyar miniszterelnök annyira szereti ezt a korosztályt, annyira törődik vele, hogy igazában csak azzal törődik, hogy tagjai jól érezzék magukat ebben az országban.  Ahogy a levélből kiderül, már ezt tette korábban is, amikor a rezsicsökkentéssel kedveskedett, és ezt fogja tenni a jövőben is, mindörökké, amíg őt a haza szolgálatába helyezik. Márpedig az is mindörökké tart.

A pénz, a mi amúgy, mint említettem a miénk, a költségvetésből megy, és hivatalosan semmi köze a kampányhoz. Valóban csak a véletlen, hogy pont mostanra sikerült ezt az összeget kigazdálkodni, így aztán elhárult minden akadály a levélírás elől; azt is oda lehet tenni a speciális ajándékok közé: lám, lám maga a miniszterelnök ír nekünk. Higgyék el, van, aki elteszi ezeket, kifüggeszti, őrzi, mint szent ereklyét; Kéri László lakásán láttam például egy Orbán Viktor levél-kollekciót.

Mondom, akadnak ilyen „szenvedély-betegek”, de azért akadnak olyanok is, akik a címben olvasható kérdést teszik fel. Hogy a miniszterelnök és csapata tényleg hülyének nézi a nyugdíjasokat? Valóban azt gondolják, hogy nem képesek összekapcsolni a kormányfői jóindulatot az önkormányzati választásokkal?  Hogy mindenkit be lehet csapni?  Például azzal, hogy olyan szakértőket szerepeltetnek a tévéműsorokban, akik azt híresztelik, hogy milyen fantasztikus napjai, hónapjai lesznek most a nyugdíjas embereknek? Hiszen nem pusztán a rezsijük csökkentéséhez járul hozzá a kormány, de még prémiumot is ad neki, ráadásul kiegészítést is kapnak, ami beépül majd a nyugdíjukba.

Ez utóbbit is jótéteményként igyekeznek feltüntetni, s nem úgy: köszönjük az embereknek, hogy háromnegyed éven keresztül finanszírozták a költségvetést, mégpedig azért, mert elkalkuláltuk az inflációt, amelynek mértékével januárban emelni kellett volna a nyugdíjakat. Nem, ilyen beismerésre nem számíthatunk, ilyen levelet nem fog írni Orbán Viktor. Pedig pont ezt kellene tenni: bocsánat – kellene írnia -, hogy hónapokon keresztül adós maradtam, és ezzel számos nyugdíjast nehéz helyzetbe hoztam. A kommunikáció nem így működik. Itt minden sikeres – most éppen a gazdaság, bármilyen vita is legyen ez ügyben Varga és Matolcsy között -, és minden jutalom Orbán Viktor kegyéből fakad. Nélküle nemhogy az ország nem tartana sehol, a mi életünk is csak szenvedés lenne. Ezt sugallják nekünk, mégpedig abban a hitben, hogy a hülyék országa vagyunk.

Egyelőre nincs cáfolat.