A Párbeszéd tiltakozik az önkormányzatokat érintő elvonások ellen

HírKlikk 2021. november 30. 15:40 2021. nov. 30. 15:40

A Párbeszéd önkormányzati politikusai tiltakoznak a településeket érintő újabb elvonások ellen, és a szolidaritási hozzájárulás elengedését, az önkormányzatoknak járó normatív támogatások inflációarányos növelését, valamint a kieső iparűzési adóbevételek teljes, automatikus kompenzációját követelik a kormánytól – mondta Szabó Zsolt, a Párbeszéd elnökségi tagja kedden.

A Dunaújváros alpolgármestereként is dolgozó politikus Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével, Budapest főpolgármesterével tartott online sajtótájékoztatón azt hangoztatta: Orbán Viktor miniszterelnök a 2019-es helyhatósági választások után hadat üzent az ellenzéki önkormányzatoknak.

„Ennek újabb eredményeként az önkormányzatok jövőre 150 milliárd forintos elvonásra számíthatnak, a kormány az összeg 70 százalékát a főváros és az ellenzéki vezetésű nagyvárosok zsebéből veszi ki, és azt már idén megtapasztalhattuk, hogy kompenzációra csak fideszes vezetésű önkormányzatok számíthatnak" – fogalmazott.

Szabó Zsolt kérdésre válaszolva kitért rá, Dunaújvárosnak rekord magas szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie.

Azon dolgoznak, hogy ezt minél kevésbé érezzék meg a városban élők, de ahhoz, hogy a település újra fejlődhessen, kormányváltásra van szükség – szögezte le.

Karácsony Gergely azt közölte, hogy a Fővárosi Önkormányzat jövőre mintegy 20 milliárd forint bevételkiesést kénytelen elszenvedni az „iparűzési felezés" miatt, ugyanennyi pénz „esik ki" a kerületi költségvetésekből, Budapestnek ennek ellenére, 36 milliárd forint szolidaritási adót kell fizetnie.

A számokat illetően nagyjából a következő év feléig látnak el, és ha nincs kormányváltás, a város borzasztó nehéz helyzetbe kerül, nem lehet megígérni, hogy 2022 második felében ugyanúgy járnak a buszok, villamosok, továbbá tudják-e garantálni az összes szolgáltatást, amit ma a város polgárainak nyújtanak – mondta.

Az ellenzéki politikus szavai szerint a jövő évi parlamenti választás egyik legfontosabb tétje, hogy a politika továbbra is uralkodás lesz, vagy pedig szolgálat.

Ennek megfelelően, a tétje lesz az is, hogy olyan kormánya lesz Magyarországnak, amely együtt akar működni a helyi közösségeket szolgáló önkormányzatokkal, vagy olyan, amely azokat politikai riválisaként akarja tönkretenni – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

A főpolgármester szólt arról is, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége önkormányzati programot dolgoz ki, és azt „leteszi a miniszterelnök-jelöltek asztalára".

Karácsony Gergely újságírói kérdésre kitért a Fudan Egyetemre is. Azt mondta: „ez a létező legrosszabb beruházás, amit el tudunk képzelni Magyarországnak, minden eszközt megragadunk annak érdekében, hogy ne valósuljon meg".

Hozzátette, a kormány a választásokig próbálja a szőnyeg alá söpörni a történetet, és „hála az égnek" az érdemi lépés még nem történt meg az ügyben.

Nekünk diplomáciai források azt jelezték, hogy a kínai fél, ismerve a belpolitikai feszültségeket, amiket ez kialakított, elállt a szándékától, és a Fidesz pontosan tudja: enyhén szólva kétséges, hogy ezt a beruházást át tudják erőltetni a magyar közvéleményen – mondta a főpolgármester.

„Mi nem a kínai diplomatákkal, hanem a magyar választópolgárokkal szeretnénk ebben az ügyben beszélgetni, és világos garanciákat szeretnénk népszavazás formájában, hogy ez az őrültség nem valósul meg Magyarországon" – tette hozzá.

Forrás: MTI/Hírklikk