A pedagógusok nem pusztán bérharcot folytatnak, az oktatás azonnali reformját követelik

Millei Ilona 2022. november 25. 07:30 2022. nov. 25. 07:30

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a noÁR mozgalom társszervezésével országos tüntetést, valódi nemzeti konzultációt tart Budapesten szombaton. A PSZ több tízezer résztvevőre számít. A tüntetés elején átadják a szülők, diákok és pedagógusok által elfogadott kilenc pontot az oktatás irányítóinak, majd a Kossuth térre vonulnak. Ott a kilenc pontot valódi nemzeti konzultációra bocsátják, a tüntetőkkel megszavaztatják a követeléseket. Azt remélik, a válaszoktól hangos lesz a nemzet főtere.

„A kormány elhibázott politikája, döntésképtelensége, az elmúlt évek folyamatosan romló tendenciája miatt, mára válságos helyzetbe került a közoktatás, aminek a gyermekek, a tanulók a kárvallottjai. Nem véletlen, hogy 2022 a tiltakozások, sztrájkok, tüntetések, élőláncok éve: a magyar társadalom megértette, hogy a jövő nemzedékének sorsa dől el az iskolapadokban, ezért senki nem hallgathat, senki nem tűrhet tovább, aki akár szikrányi felelősséget is érez a gyermekekért. Nem pusztán bérharcot folytatunk, az oktatás reformját követeljük, mégpedig azonnal!” – áll a Pedagógusok Szakszervezetének a tüntetésről kiadott közleményében.

Mivel a szakmai követelésekben szinte teljes egyetértés van a pedagógus szakszervezetek, a szülők, diákok szerveződései, a civil szervezetek között, közös álláspontjuk jeleként a tüntetés elején a Belügyminisztériumnak átadják azt a kilenc pontot, amelyet az említett szervezetek korábban közösen fogadtak el. Ezután a Kossuth térre vonulnak, ahol a tanárlázadásokról is ismert miskolci Herman Ottó Gimnázium volt diákjainak és jelenlegi tanárainak együttese játszik majd. Fellépnek a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium pedagógusai, szólnak a tüntetőkhöz óvoda- és gyógypedagógusok, egyházi és állami intézményben tanítók, az Egységes Diákfront, és persze a szülők képviselői is. Fellép Molnár Áron, a noÁr mozgalom alapítója. S hogy még nagyobb legyen a társadalmi egyetértés, a már említett kilenc pontot valódi nemzeti konzultációra bocsátják, és a Kossuth téren résztvevő tüntetőkkel megszavaztatják a követeléseket.

Több tízezres demonstrációra számít a Pedagógusok Szakszervezete, még ha nem is akkorára, mint az október 23-i volt – tudtuk meg Gosztonyi Gábortól, a PSZ alelnökétől. Amiről már most tudnak, hogy legalább 34 busszal, három vonatkocsival, és természetesen magánautóval is jönnek vidékről résztvevők. 

Azt, hogy vidéken nagy a készülődés, több megyei PSZ elnök is megerősítette. Balogh Éva, a PSZ Heves megyei szervezetének elnöke arról számolt be, a megyében elsősorban a középfok, vagyis a szakképzés és a gimnáziumok pedagógusai fognak össze, ők egy buszt biztos meg fognak tölteni. Neubauer Tamás, a PSZ Győr megyei szervezetének elnöke is úgy látja, nagy a készülődés. Molnár Zoltán, a PSZ BAZ megyei elnöke is csak azt tudta megerősíteni, nagy az érdeklődés, eleinte négy-öt busz indítását tervezték, de néhány beszélgetés alapján úgy tűnik, az kevés lesz. Nagy a nekibuzdulás, még a nyugdíjasok is szervezkednek, hogy kiálljanak mellettük, sőt, olyan kollégák is, akik soha nem vettek részt ilyen akcióban azóta, amióta ő a megyei elnök – mondta Molnár Zoltán. Hozzátette, nagy az elkeseredés, és lassanként a passzivitást is lebontja, hogy mindenki azt látja, folyamatosan újabb és újabb akciók vannak.

Bár a tüntetés megszervezésében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem vett részt, természetesen ott lesz a PDSZ is – mondta a Hírklikknek Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Az azonban egyelőre kérdéses, hogy az ő szervezésükben hány busz érkezik. Az biztos, hogy Pécsről jön egy busz, de sokan telekocsival érkeznek majd. Nagy Erzsébet úgy véli, fontos, hogy az esemény sikeres legyen, azt pedig a résztvevők számán mérik.

Szakszervezetként csatlakozik a demonstrációhoz a SZEF szinte mindegyik tagszervezete, így többek között a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ), a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) is. A konföderáción kívül jelezte részvételét az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), ahogy a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Vasas Szakszervezeti Szövetség is. 

A tüntetésen résztvevő Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége még egy közleményt is kiadott. Ebben többek között azt írják: „a pedagógusok országos tüntetésre hívják Budapestre mindazokat, akiknek fontos az oktatás ügye. Ez nem pusztán „bérharc”, hanem a gyermekeink és a diákság érdekeinek védelme! A közös sorsunk, életünk, jövőnk legfontosabb elemei közé tartozik az oktatás-nevelés és az egészségügy. Ezzel tisztában vannak az oktatásban dolgozók is, és mellénk álltak, támogattak minket, amikor 2021. nyarán a Hősök terén az egészségügy helyzetének javítása érdekében emeltük fel a hangunkat. Az oktató-nevelő munka befektetés a jövőnkbe! Befektetés nélkül pedig nincs hozam.

A jövő szakemberei, tudósai, szolgáltatói és politikusai a jelen diákjai. A jelen oktatásának színvonala határozza meg a jövőbeli életünk minőségét.

Ezek evidenciák és politikai hovatartozástól, világnézettől függetlenül igazak. Elfogadhatatlan az, hogy a politika hibái miatt feláldozzuk a gyermekeink, diákjaink és a saját jövőnket.

Az egyéni érdekérvényesítés nem működik, csak az összefogás erejével lehet eredményeket elérni. (…) Kérünk minden olyan Bajtársat, aki felelősséget érez gyermekeink sorsa, jelenünk, jövőnk iránt, politikai és világnézettől függetlenül fontosnak tartja a minőségi oktatást, mint nemzeti értéket, az vegyen részt a tüntetésen. Néhány óra az életedből csekély ár egy jobb jövőért! Ennyit most te is megtehetsz! Találkozzunk!”