A Politico is beszámol a választási megfigyelőket sürgető szokatlan EP-képviselői levélről

HírKlikk 2022. január 19. 20:15 2022. jan. 19. 20:15

Teljes körű választási megfigyelői misszió Magyarországra küldését kéri az Európai Parlament egy pártok felett átívelő csoportja – 62 képviselő – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ). A képviselők, akik megtették ezt a szokatlan lépést, öt politikai csoportot és 19 országot képviselnek – számol be róla a Politico.

A 62 európai parlamenti képviselő osztja azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a magyarországi választások esetleg nem a legmagasabb  demokratikus normák szerint zajlanak majd. Az EBESZ-nek elküldött levél a Politico birtokába jutott.

A 62 képviselő kezdeményezése azt mutatja, hogy egyre mélyülnek az aggodalmak a magyarországi demokrácia visszaesése, és a magyar intézmények legitimitása miatt – mutat rá a portál. S olyan időpontban fogalmazták meg, amikor az Európai Parlament határozottan fellép azért, hogy a jogállamiság magyarországi megsértései miatt az EU szüntesse be a támogatások folyósítását. 

Az EBESZ több különféle módon végez választási megfigyelést. Ahol nem várhatók komoly problémák, ott a megfigyelők csak korlátozott munkát végeznek a választás napján. Ahol azonban aggodalmak merülnek fel, a szervezet kiküldhet teljes körű missziót, amely vizsgálja a választási folyamat minden vonatkozását a kampánytól a szavazatok számlálásáig. 

Az EP képviselői levelükben emlékeztettek a 2018-as választásra, ahol az EBESZ korlátozott missziójának megfigyelői arra jutottak, hogy „a megfélemlítő kampányretorika szűkítette a tartalmas viták lehetőségét, és csökkentette a szavazók lehetőségét arra, hogy kellően tájékozottan birtokában hozzák meg döntésüket”, továbbá „a kormány tájékoztatása jelentősen csökkentette az indulók tisztességes versengéshez való lehetőségét”. A képviselők úgy látják, hogy mostanra még több aggály merült fel. „A választás közeledtével további mélységesen aggasztó fejleményeket figyeltünk meg” – írták. Felhozták, hogy újabb változtatásokat hajtottak végre a választás jogi szabályozásában, tették ezt mindenfajta konzultáció nélkül, a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő egészségügyi válsághelyzet szabályai alapján. További példájuk, hogy a változtatások a hivatalban lévőket segítik, és azt, hogy megkönnyítették a fiktív lakcímeken való bejelentkezést. 

A levél elküldését Daniel Freund német zöld képviselő szervezte, és aláírói között van Katarina Barley német szociáldemokrata, valamint Petri Sarvamaa finn jobbközép képviselő.

A cikk emlékeztetett arra is, hogy előzőleg 20 magyar civil szervezet ugyancsak kérte már az EBESZ-től a teljes és hosszú távú misszió kiküldését. Kovács Zoltán kormányszóvivő visszautasította az aggodalmat, hogy meghamisíthatják a választást. „Orbán miniszterelnök és a kormányzó szövetség kormányzása vívmányainak hosszú listáját tudja felmutatni. Azt jósolom, hogy a szavazók újra meg fogják őt választani, mert előrevitte az országot, és valós eredményt adott a magyaroknak. A választás meghamisításáról szóló mély aggodalmak csakis a jogvédő újságírás ténykedései” – írta Kovács nemrég az Euronews honlapján egy véleménycikkben. 

A Politico  kérdésére a magyar kormány nem válaszolt.

 

Forrás: Hírklikk