A politikai pedofíliának egyetlen vesztese van, maga a védeni hivatott gyerek

Millei Ilona 2023. március 1. 07:05 2023. márc. 1. 07:05

Országos botrány lett abból, hogy egy pedagógiai asszisztens saját bevallása szerint szexuális viszonyt folytatott egy 15 éves gyerekkel. Egy ilyen bejelentés, de bármilyen pedofíliára utaló dolog minden épeszű embernél kiveri a biztosítékot. Ha a kormány ilyen ügyekben lépni akar, az rendben is van. Az azonban már egyáltalán nincs, ha az ügyet politikai célokra használja fel. Az már politikai pedofília. Attól a pillanattól kezdve, ugyanis minden kormányzati lépésnek, amely látszólag a gyereket védi, valójában egyetlen áldozata van, maga a gyerek.

A közösségi médiában egy videóban 15 éves fiú szeretőjével dicsekvő 39 éves pedagógiai asszisztenst, Bite Zsoltot már elbocsátották a munkahelyéről, sőt, az is bebizonyosodott róla, hogy nem mondott igazat. Ugyanis videója másik felében arra hivatkozott, hogy olyan szervezetek védték őt, mint a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, vagy az Amnesty International, vagyis még ellentámadásba is tudna menni. Azóta bevallotta, ez nem igaz.

A közösségi oldalakon többször is utalt arra, hogy mássága miatt konfliktusba keveredett (volt) iskolája, az óbudai Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola vezetésével, és úgy hivatkozott Nagy Erzsébetre, a PDSZ országos választmányának ügyvivőjére, mint aki segített neki az ügyeiben, pedig valójában csak jogsegélyt kért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezettől, munkaügyi vitában. Mindezt Nagy Erzsébet mondta el a Blikknek.

A PDSZ kiadott egy közleményt is az ügyben, miszerint „a PDSZ nem védett soha pedofilokat vagy ezzel vádolt személyeket. A PDSZ jogsegélyszolgálata ugyanis nem foglalkozik büntetőügyekkel, hanem munkajogi és oktatásügyi kérdésekben ad tanácsokat pedagógusoknak, nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítőknek a közoktatásban, a szakképzésben és a felsőoktatásban. Álláspontunk szerint a közoktatási intézményekben betöltött munkakörökkel összeegyeztethetetlen tanulókkal szexuális kapcsolat létesítése. Ez nemcsak etikátlan, de mivel az e munkakörökben foglalkoztatottakkal kapcsolatban álló gyermekek, tanulók e felnőttekkel függelmi viszonyban vannak, az ilyen esetek vizsgálata nem merülhet ki abban, hogy a szexuális kapcsolat a beleegyezési korhatár fölött történt-e, hanem büntetőjogi szempontból is vizsgálandók (például kényszerítés vagy más büntetőjogi tényállás vonatkozásában). Ezért az ilyen ügyek nyomozást igényelnek, és nem lehetnek tárgyai munkajogi tanácsadásnak.

Valótlan az a tényállítás, hogy a Bite Zsolt által emlegetett szervezetek védelmeznék őt abban az ügyben, amely a sajtóhírek szerint vele szemben jelenleg folyamatban van. A PDSZ Bite Zsoltnak is, ahogy másoknak is, a múltban munkajogi tanácsokat adott, amikor ő jogsegélyszolgálatunkhoz fordult. Szexuális életével az erről nyilvánosságra hozott videóiról a PDSZ-nek nem volt tudomása. Minden ezzel ellenkező állítás nem felel meg a valóságnak.”

Igen ám, de már el is jutunk a nagypolitikához. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője február 13-án azt posztolta: a brüsszeli birodalmi központ eljárás alá vont minket a pedofilellenes törvénycsomagunk miatt. Eközben itthon egy tanár furcsa magyarázattal kísérve vallja be, hogy kiskorúakra hajt, és ezt senki ne merészelje számon kérni rajta, mert őt a TASZ, a Helsinki Bizottság és a PDSZ védi, így hát perelni fog.” A poszt azzal zárul: „Küzdeni fogunk a gyermekeink védelméért.” 

Kár, hogy a kormánypárti politikus összemosta a másságot és a pedofíliát.

Csakhogy közben a PDSZ is úgy érezte – nem ok nélkül –, hogy a szervezetet és tisztségviselőjét támadja a kormány, amely gyermekvédelem címén folytatja gyűlöletpolitikáját. Emiatt számára veszélyes civilszervezeteket sároz be, véletlenül sem a gyermekek védelmében cselekszik. A Kormányinfón az Origo nevű portál munkatársa azt mondta, hogy a PDSZ-nek nem volt véleménye a nagy port kavart pedagógiai asszisztens ügyében. Erre azt válaszolta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy „egy magára valamit adó szervezet egy ilyen nyilatkozat után elüldözi a vezetőjét.”

A PDSZ korábban közzétette – és az Origonak is elküldte – a PDSZ országos választmányának az eddigi vádakra és rágalmakra is reagáló közleményét, amely azt is tükrözi, hogy van véleményük a pedofíliáról. A PDSZ tiltakozik az Origo közvéleményt félrevezető megjegyzése és Gulyás Gergely hitelrontó válasza ellen. Az ügyben érintett pedagógiai asszisztens egyébként maga is elismerte, hogy a napvilágra került ügyeiről nem tájékoztatta a PDSZ-t, ezekben a PDSZ segítségét nem vette igénybe.

Úgy vélik, a propagandamédia és a kormányközeli influenszerek bevonásával jelenleg lejárató kampány folyik a PDSZ ellen, amihez a Kormányinfón elhangzottak tükrében a kormány is csatlakozott. A PDSZ honlapján a következő nyilatkozat olvasható: „egyértelművé vált, hogy a kormány számára nem a gyermekek védelme a cél, hanem az ellenségüknek tekintett szervezetekkel való leszámolás. A PDSZ-től joggal tarthat a kormány, mivel mi vagyunk azok, akik követelik, hogy érdemi egyeztetés történjen az oktatásban dolgozók élet- és munkakörülményeit érintő kérdésekben; akik nem vesznek részt a kormány által létrehozott és tőlük függő illegitim testületekkel folytatott álegyeztetés komédiájában; akik követelik a közoktatás és a szakképzés reformját, akik nemcsak a dolgozók érdekeiért lépnek fel, hanem az oktatás valamennyi résztvevőjének érdekében, ezért is írtuk alá a számos szervezet által jegyzett „9 pontot”; akik felléptünk a hátrányos megkülönböztetés, minden kisebbség kirekesztése ellen.

Ez utóbbi miatt sem változtatunk a logónkon (ami mellesleg nem is pontos szivárvány). Ezt akkor választottunk, amikor még senki nem társította a szivárványt az LMBTQ témájával. Ez a betűszó hazánkban még nem is volt ismert.”

Az ügyben megszólalt a miniszterelnök is. Orbán Viktor február 24-én tett ki egy posztot a Facebookra, amiben azt írta: „Az óbudai iskolában történtek szülőként mélyen megráztak és felháborítottak. Politikusként az a feladatom, hogy mindent megtegyek azért, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő. Ezért ma délután egyeztettem Pintér Sándor belügyminiszterrel. Gyermekeink védelme az első és legfontosabb!” A szőnyeg szélén álló belügyminisztertől „nagyon világos választ” várt arra, hogy „hol vannak azok az állami emberek, akiknek az a dolguk, hogy vigyázzanak a gyerekeinkre”.

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján is elhangzott, hogy további eszközök jönnek a gyermekvédelemben. Selmeczi Gabriella kormánypárti politikus azt mondta, nem fordulhat elő, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer bármelyik tagja szemet hunyjon az ilyen esetek felett és ne jelentse azt, majd hozzátette, nem félnek Brüsszel bosszújától, ebben a kérdésben Magyarországon zéró tolerancia van, és további eszközöket fognak teremteni a már meglévő jogszabályokon túl. Répássy Róbert államtitkár a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban aláhúzta, azt minden körülmények között meg fogják védeni. Hogy az óbudai esetnek mi köze van Brüsszelhez, nem derült ki.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben. Az MTI-hez hétfőn elküldött közleményében azt írta, az elmúlt hetekben „korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg” a társadalmat. „Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek”.

Bár az ombudsman nem nevezte meg a konkrét ügyet, feltehetően a pedagógiai asszisztens ügyére gondolt. Az alapvető jogok biztosa közleményében emlékeztetett arra is, az alaptörvény deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz, és ahhoz, hogy a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák. Hozzátette, hogy az alapvető jogok biztosa – a róla szóló törvénynek megfelelően – megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére, különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos hivatalból átfogó vizsgálatot indított a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért, ugyanakkor nyomatékosan kéri, vizsgálja azt is, hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való joga. Az átfogó vizsgálat ugyanis egyben lehetőséget adna a múltbeli visszásságok feltárására is: az alapvető jogok biztosa tekintse át, hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való joga amiatt, hogy egyes településeken évek óta nincs például matematikát, informatikát vagy nyelveket tanító pedagógus, nincs tornaterem, egyes termekben 16 fokban ülnek a diákok. Ugyanakkor szaktanárok és az alapvető feltételek nélkül sérül a diákok joga, aminek egyebek mellett az a súlyos következménye, hogy a gyermekek esélytelenek lesznek a munkaerőpiacon. Éppen erre hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Szakszervezete, amikor 2022. október 4-én és 5-én az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala fővárosi és területi irodáinak (Budapesten, Győrben, Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsett) petíciót adott át, de ezekre a beadványokra csaknem öt hónap alatt nem érkezett válasz. 

A PSZ nyomatékosan kéri Kozma Ákost arra is, vizsgálja meg, hogy az állam teljesíti-e alkotmányos kötelezettségét a gyermekek nevelésében-oktatásában, s ha nem, kinek a hatásköre Magyarországon, hogy ezt számon kérje.

A kormánypárti sajtó egyébként nagyon sokat foglalkozott Bite Zsolt ügyével. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek elmondta, szigorításként szóba jöhet az amúgy törvényileg kötelező Nemzeti Pedagógus Karba való belépés szabályainak szigorítása, a pedagógusok rendszeres értékelésének szigorítása, vagy különös esetben a tanárok időnkénti pszichológiai vizsgálatát is bevezethetik. 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke az Inforádióban arra, hogy szigorítják a pedagóguskarba való belépés szabályait azt mondta, a tagság automatikus mindazoknak a pedagógusoknak és oktatóknak, akik állami fenntartású intézményekben pedagógusi, oktatói munkakört töltenek be. Arról nincs információja, ez milyen szigorítást jelenthet, ezzel kapcsolatban nem voltak még konkrét egyeztetések. Nem tudja, miként lehetne megelőzni az előforduló szexuális visszaéléseket az intézményekben a pedagógusképzés vagy a munkába állás előtt. Jelenleg a pedagóguspályán nincs előzetes szűrés, alkalmassági vizsga. Horváth Péter reméli, hogy az óbudai eset szélsőséges, ő maga nem hallott ilyenről, talán egy-egy hasonló lehet az országban.