A PSZ csúsztatások helyett átlátható kommunikációt vár Rétvári Bencétől is

Millei Ilona 2024. január 12. 07:35 2024. jan. 12. 07:35

Mark Twain szerint „a sikernek sok anyja van, a kudarc mindig árva”. Miután Gulyás Gergely bejelentette szerdán, hogy megérkezett az írásos garancia az Európai Bizottságtól, így január elsejétől 32,2 százalékkal nő a pedagógusok bére, Rétvári Bence – sajtótájékoztatója mellett - Facebook-posztban is közhírré tette. Az alkalmat gyorsan fel is használta arra, hogy bírálja az ellenzéket és a szakszervezeteket is. A PSZ erre közölte, a szakszervezet nemcsak örül a bejelentett béremelésnek, hanem évek óta – másokkal együtt, kormányzati ellenszélben - aktívan küzd is érte. Azt is üzente az államtitkárnak: csúsztatások helyett átlátható kommunikációt várnak a kormánytagoktól, köztük tőle is. A tiszta kommunikáció egyébként szombaton 15 órakor a BM előtt hallható lesz, ahol a PDSZ, az Egységes Diákfront és még öt szervezet „béremelést, ne szemfényvesztést” címmel tart demonstrációt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy megérkezett az írásos garancia az Európai Bizottságtól, így január elsejétől 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. Az operatív programban szereplő összeg áll rendelkezésre, azaz 530 millió euró érkezik az idei évre - közölte.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatót tartott róla, és Facebook-posztban is megosztotta a hírt. A magyar zászlókkal, felkiáltójelekkel, haragos emojikkal és fekete számokkal teletűzdelt posztjában arról értekezett, hogy: „örömteli nap ez a magyar tanárok, óvónők és a kormány számára, szomorú nap a baloldal és a pedagógus szakszervezetek számára. Minden baloldali gáncsoskodás ellenére ma végre megérkezett az a technikai levél Brüsszelből, ami biztosítja a tanárok béremelésének EU-s részének fedezetét. Most már elhárult minden akadály az elől, hogy februárban az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt fizetésüket kapják meg a tanárok és óvónők! Ezzel az emeléssel a bérük érezhetően az átlagbér fölé emelkedik.”

Ezek után - természetesen - a baloldal szidásába kezdett: „a tanárok és óvónők sose fogják elfelejteni, hogy mit tett a baloldal kormányon és ellenzékben a bérükkel. Amikor kormányoztak, a baloldal volt az egyetlen, aki 2008-2009-ben, békeidőben csökkentette a pedagógusok bérét.” Nem feledkezett el arról sem, hogy megvádolja az ellenzéki EU-képviselőket. Szerinte „az utóbbi két évben pedig Dobrev Klára, Cseh Katalin, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Ujhelyi István, Rónai Sándor, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, valamint a pedagógus szakszervezetek hétről hétre újabb valótlanságokat állítottak, hogy ezzel akadályozzák Brüsszelben az EU-s források megérkezését. Így ők a tanárok és óvónők szemében már kétszer megbuktak.” Közölte azt is, hogy „a mostani béremelés nem egyszeri emelés. 2013 és 2017 között már 50 százalékkal emeltük a tanárok bérét. 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban pedig 10-10-10 százalékos béremelés valósult meg költségvetési forrásból. 

Az idei évben megvalósuló átlagosan 3️2,2-os emelést jövőre egy 21 százalékos emelés követi. A következő években továbbra is jelentős emelések következnek, mert a kormány 2030-ig vállalta, hogy minden évben olyan mértékben emeli a tanárok bérét, ahogyan a diplomás átlagbér is emelkedik.

Minden tanárnak és óvónőnek köszönjük, hogy a magyar családok számíthatnak rájuk, nap, mint nap gondoskodnak gyermekeinkről. 

Ahogyan ígértük, most végre teljes gőzzel elindulhat Magyarország történetének legnagyobb mértékű béremelése a tanároknál és óvónőknél.” Vagyis Rétvári szerint megérkezett a pedagógusok számára a tejjel mézzel folyó Kánaán. 

Nem hagyta szó nélkül Rétvári Bence pedagógusokat és egyben a valóságot is megtévesztő posztját azonban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Mint írták: „csúsztatások helyett átlátható kommunikációt várunk a kormánytagoktól, köztük Rétvári Bencétől is a pedagógus béremelésről”. 

Majd a parlamenti államtitkárnak címezve azt írták: „a Pedagógusok Szakszervezete nemcsak örül a bejelentett béremelésnek, hanem évek óta aktívan küzd is érte! A PSZ egyedül amiatt szomorú, hogy ön egy csúsztatásokkal teli bejegyzésben nyilatkozik arról az eredményről, amelyet a pedagógus szakszervezetek, az oktatásban dolgozók és az őket támogató civil szervezetek közösen, önmagukért és egymásért kiállva értek el a kormányzati ellenszélben.”

A PSZ leszögezte: az oktatásban dolgozók tőlük mindig hiteles és helytálló információkat kaptak az oktatási rendszer helyzetéről és a saját munkakörülményeiket érintő kérdésekről. Ezért elvárják, hogy a kormány egyik tagjának hivatalos Facebook oldalán se kelljen hazugságokat olvasniuk. „Véleményünk szerint a bejelentett béremelés egy olyan társadalmi kérdésre reagál, amely pártállástól függetlenül minden állampolgár életét, valamint nemzetünk jövőjét is meghatározza. Kérjük, ne próbálja ezt az örömteli hírt is a társadalom megosztására használni.”

Mindehhez utóiratban még hozzáteszik, a kormányzat hozzá nem értése abból is látszik, hogy a „tanárbéremelés” kifejezéssel és a „tanárok és óvónők” megszólítással több tízezer oktatásban dolgozóról akár akarva, akár akaratlanul, de elfelejt beszélni…

Arról, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, az Egységes Diákfrontnak, és még öt szervezetnek mi a véleménye minderről, az szombaton, 15 órakor fog kiderülni. Ők a Belügyminisztérium elé szerveztek ugyanis egyórás megmozdulást. A „béremelést, ne szemfényvesztést” című eseményen beszélni fognak arról, hogy 10 százalék helyett 32 százalékos béremelés részsiker, ami annak köszönhető, hogy diákok, pedagógusok, szülők két éve tüntettek érte. Ezzel egy lépéssel közelebb jutottak a modern oktatáshoz. De emellett továbbra is követelik az egyenlő esélyeket, a tanszabadságopt, a lexikális tudás helyett a hasznos tudást. És azt is a kormányzat tudtára kívánják adni, elég volt a szegregációból.