A közösségi házét igen, a református kollégium felújítását nem érinti a járványügyi spórolás

Harkai Péter 2020. május 1. 07:52 2020. máj. 1. 07:52

Elvett a kormány 400 milliót Ferencvárostól – értesítette a közvéleményt Baranyi Krisztina polgármester. A tervezett összegből a József Attila lakótelep közösségi háza újult volna meg. A kerületben felújításra kerülő református kollégium többmilliárdos költségvetését nem érinti a járványügyi spórolás.

„A magyar költségvetésből épp ez az – végletekig lerobbant közösségi ház felújítására szánt – összeg hiányzik a járvány elleni védekezéshez...? Vajon hány fideszes önkormányzattól vettek el fejlesztési forrást ezzel az indokkal? Marad a romhalmaz, jó lesz az kulturális, idősügyi, ifjúsági programok megtartására a József Attila lakótelepieknek – kifosztanak minket” – fakadt ki közösségi posztjában Baranyi Krisztina, miután az önkormányzat megkapta a kormány hivatalos közlését.

Ebben értesítik, hogy Varga Mihály államháztartásért felelős miniszter jelezte a belügyminiszternek, hogy a járvány elleni védekezési alapba átcsoportosítható kormányzati összegek elsőséget élveznek, s ennek értelmében, elvonják a ferencvárosi közösségi ház megújulásához előzetesen ígért támogatást.

Nem mellékes tény, hogy a kerületben tavaly januárban leégett Ráday utcai református kollégium felújítására a kormány közel 3 milliárd forintot szán, aminek kapcsán Baranyiék 30 millió forintnyi összegben kértek közterület-használati díjat. Ezt nemhogy megtagadta a beruházó, de Kocsis Máté és Böröcz László – azóta elfogadott – törvénymódosítást nyújtott be, hogy „amennyiben a közterület használatára kormány rendeletében kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított olyan építési beruházással összefüggésben kerül sor, amely legalább 50 százalékban központi költségvetési támogatásból valósul meg, úgy a beruházás megvalósítója, legfeljebb a kormány rendeletében meghatározott időtartamra, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közterületet díjmentesen használhatja.” Ez lett a Lex-Baranyi.

A kicsinyes bosszúhadjárat – mint a kormány védjegye – itt természetesen nem állt meg, és most újabb büntetést kapott a kerület, annak is egy régóta reménykedő kisközössége, a József Attila lakótelep – a kormány hagyja fejükre omlani a közösségi házat.

Megkeresésünkre a ferencvárosi önkormányzat megerősítette a hírt. Az okokra nem tudtak érdemi választ adni. A Hírklikk kérdésére, hogy a már elfogadott 2020-as költségvetésben milyen nehézségeket okoznak az ehhez hasonló meglepetések, a polgármesteri kabinet munkatársa jelezte – szinte minden területet érint az anyagiak átcsoportosítása. Egyetlen kiemelt feladathoz igyekeznek módosítás nélkül tartani magukat – amíg csak lehet – s ez a lakások komfortosítására szánt összeg.

Mint ismert, a kormány – a járványveszélyre való hivatkozással – elvonta az önkormányzatoktól a parkolási díjak bevételét, módosult az iparűzési adó, a gépjárműadó tervezhető felhasználása, kiesik a közterület foglalási díj, felfüggesztették az idegenforgalmi adót. Mindez – az előzetes számítások szerint – legalább 3,5 milliárdos bevételkiesést jelent a IX. kerület 18,2 milliárdos idei költségvetésében.