A regisztrált álláskeresők ingyen utazhatnak januártól

HírKlikk 2019. december 11. 16:00 2019. dec. 11. 16:00

Ingyenesen utazhatnak januártól a budapesti álláskeresők a fővárosi közösségi közlekedés járatain – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A képviselők egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését, amelynek értelmében „a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást a fővárosi lakcímmel rendelkező regisztrált álláskeresők díjmentesen vehetik igénybe" januártól.

Az álláskeresőknek szóló havi bérletre való jogosultság megállapítására – a főváros kormányhivatalával együttműködésben – új igazolást vezetnek be. A bérletet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kijelölt értékesítési helyein lehet majd kiváltani.

A díjmentes bérletet január elsejével vezetik be.

Az előzetes hatásvizsgálat szerint a díjmentesség biztosítása – a teljes jogosulti kört illetően – mintegy bruttó másfél milliárd forint értéket képvisel a nyilvántartott budapesti álláskeresők számára, azonban az intézkedés tényleges, becsült BKK-bevételi hatása mintegy bruttó félmilliárd forint elmaradó menetdíjbevétel.

Az előterjesztésben azt is olvasható, hogy az intézkedéssel segíteni kívánt álláskeresők száma több mint 14 ezer volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018 decemberében.

A napirend vitájában Ughy Attila (Fidesz-KDNP) arról kérdezte a városvezetést, hogy az álláskeresőknek kiadott igazolás nem teremt-e majd lehetőséget a visszaélésekre. Erre válaszul elhangzott, hogy a bérletet havonta kell majd megújítaniuk az azt igénybe vevő álláskeresőknek.

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) azt tudakolta, hogy Karácsony Gergely kampányában szerepelt a 14 éven aluliak számára is az ingyenes tömegközlekedés, ám az erről szóló javaslatot még nem találta a közgyűlés jövő évi munkatervében.

Karácsony Gergely közölte: a 14 éven aluliakat érintő díjmentesség bevezetéséhez jogszabály-módosításra van szükség, azt már kezdeményezték a kormánynál.

Forrás: MTI/Hírklikk